Havasi József kapta a Harmónia életműdíjat

KOCSIS EDINAKassa. Harmadik alkalommal osztották ki a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat. A gálaestnek szombaton a kassai Thália Színház adott otthont.A 2014-es Harmónia díjra 9 kategóriában jelölhették magánszemélyek és szervezetek a szlovákiai magyar zenei tehetségeket.

KOCSIS EDINA

Kassa. Harmadik alkalommal osztották ki a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat. A gálaestnek szombaton a kassai Thália Színház adott otthont.

A 2014-es Harmónia díjra 9 kategóriában jelölhették magánszemélyek és szervezetek a szlovákiai magyar zenei tehetségeket. A díjazottakat 19 fős szakmai kuratórium választotta ki a mintegy száz jelöltből.

A 2014-es Harmónia életműdíjat Havasi József, a kassai Csermely Kórus alapítója és karnagya kapta. A legjobb fiatal énekes, hangszeres muzsikus kategóriában Lovász Bálint somorjai zongoraművészé lett a díj. A legjobb énekes díjat hagyományőrző népművészet kategóriában a Medvéről származó Csiba Júlia nyerte. A legjobb könnyűzenei énekes vagy muzsikus díját Benkő Ákos dobos kapta. Idén először komolyzenei kategóriát is nyitottak, melynek legjobbja Papp László hárfaművész, a Bécsi Állami Operaház hárfása lett. A legjobb szólista, illetve zenekar díját világzene kategóriában Bertók István nyerte. A népművészeti éneklőcsoportok közül a Százdi Citerazenekar kapta az elismerést. A Rómeó Vérzik rockzenekar dupla sikert aratott az esten: a trió vitte el a legjobb könnyűzenei zenekarnak járó díjat, és övék az év dala is – a Kalózhajó című szerzemény.

Horkay Tamás zenetörténész, zenekritikus a kuratórium tagja elmondta, nehéz volt a győztesek kiválasztása. „Több jelölés érkezett, mint eddig bármikor, a mezőny nagyon erős volt” – tette hozzá. A gálaestet színes zenei program gazdagította. A tavalyi díjazottak közül Bertók Tibor hegedűművész, Pusko Márton és Vadkerti Imre szórakoztatta a közönséget.

A díjat a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete, valamint Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró alapította 2012-ben. Az alapítók fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a szlovákiai magyar zenei élet sokszínűségére, illetve a különböző műfajokban maradandót alkotó művészekre, továbbá a fiatal tehetségek felfedezése és buzdítása is cél. A gálát jövőre Érsekújvárban szeretnék megrendezni.

Az Új Szó a rendezvény médiatámogatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?