Háromszáz a tengeren

<p>Erősen ható látvány, bravúros harci jelenetek a tengeren, észveszejtő harci technika, hősies kiállás, egy kis szex, valami kicsi történelem és rengeteg vér.</p>

A mozgókép és a festmény találkozása a filmvásznon a 300 – A birodalom hajnala című akciófilm, melyet Noam Murro rendező Frank Miller képregénye nyomán forgatott. Mai fantáziával megelevenített ókor. Történelmi imagináció.

Ez az epizód a görög–perzsa háborúnak azt a három napig tartó ütközetét bontja ki, melyben a városállam egyik hőse, Themisztoklész (Sullivan Stapleton) maréknyi hajóhadával szembeszáll az óriási perzsa flottával. Ezt, az Artemiszion-foknál zajló csatát az athéniak ugyanabban az időben vívják, amikor Marathon mellett Leonidász spártai király háromszáz katonájával kész az utolsó leheletéig harcolni, mint ahogy azt a 2007-ben bemutatott 300 című filmben láthattuk. Az új epizód nem folytatása a korábbinak, bár több utalás van Leonidász és a spártaiak hősi kiállására.

Az athéniakkal szemben a görög származású, de gyerekként elszenvedett sérelme miatt a görögök ellen vérbosszút esküdött, szépséges Artemiszia (Eva Green) vezeti a perzsa hadat. Az athéniak zseniális hadvezetéssel, furfangos cselekkel próbálják visszaverni a túlerőben levő perzsa flotta támadásait. Egyre fogynak az athéni katonák, egyre gyengül a harci erő. Themisztoklész a spártaiaktól kér segítséget, hangsúlyozva, hogy a görög városállamok csak egységben tudják visszaverni a perzsák támadásait, s csak úgy sikerül kivívniuk a győzelmet, ha összefognak. A spártaiak visszautasítják a kérését. A mindent eldöntő összecsapásban azonban, melynek lényeges pillanatában Themisztoklész Artemisziával kerül szembe, a távolban megjelennek a spártai hajók. Ez pedig a birodalom hajnalát jelenti.

A film a tengeri ütközetekről fest hatalmas, festményszerű tablókat, s a közelharcokról mutat energikus, a fizikai erőre és a mészárlás részleteire koncentráló, vibráló energiájú képeket. A magával ragadó vizualitást dübörgő zenei futamok erősítik; még a párbeszédeket is indulatos taktusú zenei akkordok hangsúlyozzák. Minden kockát a valóságtól elemelkedő arányok és a fenségesség ural. Ahogy a rendező, Noam Murro nyilatkozta: szerettek volna megmaradni a 300 esztétikájánál, amely a zsenialitásra és a találékonyságra épül. Ugyanakkor igyekeztek a mára klasszikussá vált epikus filmek esztétikájához is igazodni, továbbfejlesztve azt a modern technológiák adta lehetőségekkel. A 300 – A birodalom hajnala vizualitásával, a modern megszólalás hatásos effektusaival, a technika erejével a mozgóképes popkultúra újabb erős darabja lehet.


[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"139984","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?