Három határon túli főszereplővel

Közel egy évig tartó előkészület után a célegyenesbe ért az István, a király jubileumi bemutatóján dolgozó csapat, mostantól már minden az előadásról szól. Szörényi Levente és Bródy János legendás rockoperáját huszonöt éve mutatták be a királydombon, most új szereposztással és némileg új felfogásban Szikora János rendezi a darabot, és június 18-án, valamint 19-én a Budapest Sportarénában mutatják be.

A TársulatSomogyi Tibor felvételeA rockopera Társulatának verbuválását tavaly nyáron hirdette meg a Zikkurat Színpadi Ügynökség, és összesen nyolcszázötven jelentkezőt kellett meghallgatnia a színházi szakemberekből (Alföldi Róbert, Keveházi Krisztina, Szikora János, Szulák Andrea, Kocsák Tibor) álló zsűrinek. A középdöntőben száztízen versenyeztek, a zsűri akaratából és a közönségszavazatoknak köszönhetően huszonnégyen juthattak tovább; köztük három szlovákiai fiatalember, Derzsi György, Kiripolszky Péter és Vadkerti Imre. Kiripolszky Péter később visszalépett a szerepléstől, de másik két honfitársunk a döntőkben is sikeresen szerepelt, és bekerült azon tizenhat versenyző közé, akik között a főszerepeket osztották ki. A gútai Vadkerti Imre Koppány szerepét nyerte el, Derzsi György pedig Asztrik, az Istvánt megkoronázó pap lesz a jubileumi bemutatón.

Amint a televíziós döntősorozat befejezése után tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, a tizenkét részes, összesen harminchat órás élő adás során 160 dalt énekeltek el, és 960 jelmezt öltöttek magukra a szereplők. A műsor létrehozásán hetente százötven fős csapat dolgozott. Novák Péter vezetésével öt koreográfus és Károly Katalin irányítása alatt négy énektanár foglalkozott a versenyzőkkel. „Hihetetlen csapatmunka volt az egész, és egy valóban együtt gondolkodó, egymást segítő Társulatot sikerült kialakítanunk. Biztos vagyok benne, hogy öt-tíz év múlva is szó lesz erről a műsorról, mert nem csupán a szórakoztatásról szólt, hanem ügyet képviselt, és maga is üggyé nemesedett. Ezeknek a fiataloknak már van egy közös történetük, bárhol hozza őket össze a sors, másként fognak egymásra nézni” – mondta a döntők műsorvezetője, Gundel Takács Gábor.

„Számomra az bizonyosodott be a verseny során, hogy az amatőr A kategória jobb, mint a profi B kategória. Több lelkesedéssel, nagyobb alázattal dolgozik, nincsenek manírjai. Azok, akik ebben az előadásban szerepet kaptak, mind különleges tehetségű emberek, és én ki merem mondani: olyan nagy sikert remélek tőlük, amilyen az 1983-as előadás volt” – mondta az előadás rendezője, Szikora János. A darab koncepciójáról egyelőre csak annyit árult el, hogy főleg a két főszereplő, István és Koppány jellemrajza és egymáshoz fűződő viszonya lesz árnyaltabb. A díszlet, egy román kori katedrális, amely egyszer épülő, máskor rom formájában mutatkozik, István építő munkáját jelképezi. Az idő múlását pedig a háttérben vonuló felhők érzékeltetik. Fontos szerepe lesz még a 800 négyzetméteres színpadon egy dombnak, amely hol temetkezési, hol kivégzőhely, hol pogány szertartások helyszíne. Kérdésünkre, hogy az elképzeléséhez keresett-e szereplőket, vagy azok egyénisége szerint alakította-e ki a darab koncepcióját, Szikora János azt válaszolta: számára a döntők folyamán öltöttek karaktert a versenyzők. „Volt egy elképzelésem, mi fog történni a térben, és ebbe kellett beillesztenem a megfelelő embereket. A döntők során sokszor nem is azt hallottam, amit éppen énekeltek, hanem az én belső képemet vizionáltam, és ahhoz mértem a szereplőket.” A zsűri és elsősorban Szikora János döntése alapján végül a következő szereposztás alakult ki: István – Feke Pál, Koppány – Vadkerti Imre, Réka – Herczeg Flóra, Gizella – Simon Boglárka, Sarolt – Éder Enikő, Torda – Tóth Attila, Táltosasszony – Fejes Szandra, Laborc – Varga Lajos. A jubileumi előadásban a többi döntős is szerepelni fog. Huszonnégyük közül csak két profi színész, Bodnár Vivien és Barát Attila távozott A Társulatból. A rendező kérésére Szörényi Levente a Mondd, te kit választanál, Bródy János pedig az Azt ígérted édesanyám kezdetű dalt fogja énekelni a bemutatón.

Az arénabeli előadások után az István a királyt a Szegedi Szabadtéri Játékokon és Debrecenben mutatják be. A Zikkurat ügynökség vezetője, Rosta Mária kérdésünkre elmondta: nyitottak a határon túli megkeresésekre is, hiszen a két felvidéki főszereplő mellett, erdélyi tagja is van a csapatnak – Saroltot az erdélyi Éder Enikő formálja meg. „Számunkra különösen nagy öröm, hogy a határon túliak ilyen jól szerepeltek, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt a csapatot együtt tartsuk” – mondta a producer asszony. Az ügynökség tervei között szerepel egy nyári Társulat-turné, és az is elképzelhető, hogy a döntősöknek színházat keresnek. Egyelőre azonban mindenki az István, a királyra összpontosít: a napokban zajlanak az új lemez felvételei, és május 19-én kezdődnek a próbák. A díszelőadásról tv-felvétel is készül, amelyet a Magyar Televízió augusztus 20-án tűz műsorára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?