Hangulatos kezdet

Szepsi/Buzita. A csütörtök este hat órai kezdés megakadályozott bennünket abban, hogy már a tegnapi számban hírt adjunk a falusi színjátszók Szepsiben és Buzitán zajló országos fesztiváljának megnyitójáról.

Szepsi/Buzita. A csütörtök este hat órai kezdés megakadályozott bennünket abban, hogy már a tegnapi számban hírt adjunk a falusi színjátszók Szepsiben és Buzitán zajló országos fesztiváljának megnyitójáról. E sorok íróját így csupán az a tudat „vigasztalhatja”, hogy terjesztési zökkenők miatt keletre amúgy sem jutott el a pénteki szám, úgyhogy hiába törte volna magát. Ha egy szóban kellene összefoglalni a fesztivál légkörét, a „barátságos” jelző lenne legmegfelelőbb. A seregszemle mára igazi otthonra talált, a szervezők mellett a város, illetve Buzita község vezetése is mindent megtett ezért, a csoportok tagjai pedig immár kedves ismerősökként köszönthettél egymást. Fontos, hogy a falusi színjátszók nemcsak a zsűri, hanem a „kollégáik” kegyeiért is versengnek, érdeklődve figyelik egymást, a büfében pedig komoly szakmai elemzések folynak, szintén nem csak zsűritagok részvételével.

„Számomra mindenek felett ez a semmivel sem mérhető, de mindennél fontosabb belső kohézió és emberi elszánás jelenti az igazi értéket, azt az értéket, amely a fesztiválra érkezett együttesek emberi-erkölcsi non plus ultrájából sugároz ránk. Hagyományt őrzünk és hagyományt folytatunk. Olyan hagyományt, amely két évezred fordulóján átívelő hidat épít, átjárható világot a globális elbutulás lehetőségével szemben” – mondta a megnyitón Gál Sándor író, a Csemadok területi választmányának elnöke.

A szepsi művelődési ház az első estén szinte teljesen megtelt, sokan kíváncsiak voltak az egyetlen versenyen kívüli produkcióra, a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad előadására. A vendégek Lorca Bernarda Alba Háza című drámáját adták elő, amellyel egyébként megnyerték az idei Jókai Napok nagydíját. Ezek után kisebb színvonalesés következett. A nagykürtösi Palóc Varietas nevű csapat kabaréval próbálkozott, kevés sikerrel. Az értékeléskor a rendező beismerte, hogy sebtében összerántott produkciót láthattunk, és hogy a humoros műfaj nehezebb, mint gondolnánk. Az Áj községből érkezett Árvalányhaj vegyes kórus saját népi hagyományokból állított össze egy ízes blokkot, Andrásolás címmel. Természetesség, tiszta forrás, jó szerkesztés és remekül beépített improvizációk. Ezek a vélemények hangzottak el a zsűritagok szájából. A tegnapi programba összesen hat előadás fért, ma délután Buzitán pedig további négy csoport lép színpadra. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?