Halálosabb iramban

Ha egy viszonylag alacsony költségvetésből összehozott film már az első hétvégén képes nyereséget termelni, nincs mese, folytatni kell. Az esetleges második rész pedig lehetőleg mindenben kontrázzon rá elődjére, de legfőképp: termeljen még több profitot.

Ha egy viszonylag alacsony költségvetésből összehozott film már az első hétvégén képes nyereséget termelni, nincs mese, folytatni kell. Az esetleges második rész pedig lehetőleg mindenben kontrázzon rá elődjére, de legfőképp: termeljen még több profitot.

Nem titkoltan ehhez hasonló vezérelveket tartottak szem előtt a nagy múltú Universal Pictures fejesei, miután a 38 millió dollárból öszszehozott, a Holtpont történetét autós környezetbe helyező akciófilmjük a vártnál lényegesen nagyobb sikert aratott. És bár a stáblista végigszemlélése után gyakorlatilag minden arra enged következtetni, hogy „klasszikus” B-kategóriás folytatással van dolgunk, a költségvetés nem ezt igazolja: a befektetett 76 millió dollár (+ reklám...) kereken duplája az előzőnek, mely viszont nem mindennapi látványosságot sejtet. Nézzük, mi sült ki belőle!

A Halálosabb iramban borzalmas kezdő autóverseny-jelenete igyekszik az előd jobb pillanatait felidézni. Sebaj, legalább már az elején felkészülünk a legrosszabbra, hiszen ezen a ponton nyilvánvalóvá válik: valóban egy másodvonalbeli folytatással állunk szemben, ráadásul a rendező, Singleton fogyatékossága, hogy nem ért az akciójelenetekhez. A vérszegény autósüldözéseket látva rögtön felértékelődnek az első rész amúgy teljességgel stílustalan hasonló képei, melyek, ha másra nem is, de legalább arra képesek voltak, hogy rövid időre feszültséget csempésszenek a vászonra. Itt ilyesmire ne is számítsunk: a Halálosabb iramban azon felül, hogy bűnrossz, még unalmas is.

A balul elsült folytatás valószínűleg még azoknak sem fog igazán tetszeni, akik rajongtak az első részért, köszönhetően a forgatókönyv hatalmas baklövésének: a sztori itt nem az illegális autóversenyek körül bonyolódik, azok ugyanis csak felesleges mellékszálait képezik a történetnek.

A Halálos iramban 2001-ben nem nyújtott többet dögös csajoknál, kemény csávóknál és ütős autóknál. Ezúttal még a férfiközönség számára elégséges feltételeket sem sikerült tartani: mi tagadás, Eva Mendes és az egzotikus Devon Aoki felettébb dekoratív, ám a filmből egyszerűen hiányzik egy Vin Diesel-kaliberű egyéniség, aki elvinné a hátán a döcögős, tizenkettő egy tucat történetet. Paul Walker inkább tűnik nyápicnak, mint keménykötésűnek, partnere, Tyrese pedig éppúgy nem találja a helyét a vásznon, mint ahogy tette az a Fekete átokban. Az pedig már jelent valamit, ha egy színészi talentumot legkevésbé igénybe vevő filmen is kitűnik, mennyire tehetségtelenek a főszereplők... Mi pedig hiába szeretnénk, hogy végre történjen valami, a többtucatnyi ripityára tört autó ellenére a várva-várt nagy látványosság elmarad.

Az elég húzós nyári blockbusterek sorában egy ilyen eleve halva született produkciónak egyszerűen nincs helye a bevételi listákon. Béke poraira. (mozinet)

Halálosabb iramban (2 Fast 2 Furious), színes, amerikai film, 2003, 95 perc, R.: John Singleton, Sz.: Paul Walker, Tyrese, Chris „Ludacris” Bridges

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?