Háborús tiltólista

Az MTV korlátozásokat vezetett be az iraki konfliktus idejére. A sajtóhoz eljuttatott dokumentum kitér a kerülendő témákra és a tiltólistára került videoklipekre. A magyar zenetévé hasonló, kicsit enyhébb szabályokat léptetett életbe, a VIVA csoport is egyértelműen állást foglalt a béke mellett.

Az MTV korlátozásokat vezetett be az iraki konfliktus idejére. A sajtóhoz eljuttatott dokumentum kitér a kerülendő témákra és a tiltólistára került videoklipekre. A magyar zenetévé hasonló, kicsit enyhébb szabályokat léptetett életbe, a VIVA csoport is egyértelműen állást foglalt a béke mellett.

Az MTV Europe egyik szóvivőjének elmondása szerint a csatorna igyekszik pártatlan maradni: nem ért egyet a háborúval, de nem támogatja a háborúellenes tüntetőket sem, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben kerülje az érzékeny témákat. Az MTV száműzte műsoraiból a háborúval kapcsolatos anyagokat, klipeket.

Az ideiglenesen tiltólistára került videoklipek között szerepel a System of a Down dala, a Boom, háborúellenes klipjében ugyanis többek között adatok olvashatók az iraki háború áldozatainak várható számáról. Az Aerosmith Don’t Want To Miss a Thing című dala azért nem jelenhet meg a képernyőn, mert képsorok szerepelnek benne az Armageddon című filmből. A skót Manic Street Preachers So Why So Sad című videoklipjében egy kézigránátot elhajító férfi látható, a U2 és a Passengers közös, Miss Sarajevo című alkotásában pedig rakétákat és felrobbanó épületeket mutatnak, ezért kerültek a listára. Iggy Pop Corruption-jében háború, tüntetés, fegyverek, illetve a „We Love Guns” (Imádjuk a pisztolyokat) és „We Love Rifles” (Imádjuk a puskákat) feliratok olvashatók, Paul Hardcastle 19 című számának videója háborús tudósítások anyagát tartalmazza, hasonlóképpen a Radiohead Lucky című klipjéhez, amelyben sebesült gyerekek is szerepelnek, így ezek is a listán vannak. Billy Idol Hot in the Cityje azért került feketelistára, mert a videóban egy atomrobbanás látható.

A műsorszerkesztési javaslatok szerint mellőzni kell a jó ízlés és a társadalmi érzelmeket sértő anyagok sugárzását. Mindezek fényében az MTV kerüli az olyan témákat amelyekben a háborút és fegyvereket ábrázoló képek, illetve háborús tréfák szerepelnek. Szóvivője elmondta, igyekeznek a lehetőségekhez mérten objektívek maradni. A napokban forgattak le egy műsort, amelyhez meghívták Tony Blair brit miniszterelnököt, egy vitafórumon vett részt a háborút ellenző fiatalokkal együtt.

A témával kapcsolatban a magyarországi VIVA TV vezetői elmondták, náluk nincs konkrét tiltólista, de kerülik a háborús videoklipek sugárzását. A csatorna adását figyelők március tizenkilencedikétől a béke nemzetközi jelét láthatják a tévé logója mellett, ilyen módon foglal állást a béke pártján. A műsorokban nagy súlyt fektetnek a békét támogató zenék, klipek sugárzására, az Anima Sound System Csinálj gyereket című dalának videoklipjét például naponta minimum kilencszer tűzi műsorára a magyar VIVA TV. (o, pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?