Ha felébred a zöld szemű szörny

A szerelem alapvetően önző érzelem, hiszen birtokolni próbálunk valakit, azt akarjuk, hogy csak a mienk legyen, körülöttünk járjon minden gondolata. A lelki bilincset viszont nagyon kevesen viselik el.

A féltékenység férfiakra, nőkre egyaránt jellemző. Valahol természetes ösztön, hiszen mindent, ami hozzánk tartozik, védünk és próbáljuk megtartani. Az ember rácsokat szereltet az ablakára, biztonsági zárat az ajtajára, hogy megakadályozza a betörők behatolását, a háza előtt felseperi a szemetet, ellapátolja a havat, de csak addig, amíg a kerítése tart, hisz az a terület az övé. Védjük a szerelmet, hisz a miénk, de óvatosnak kell lenni, mert embert nem birtokolhatunk.

Nem csak a nők

Sokan úgy tartják, a lányok hajlamosabbak a féltékenységre, pedig ők csak többet beszélnek róla. A barátnők összeülnek, elméleteket készítenek nőtársaik esetleges ármánykodásairól. Elég egy csinos kolléga, iskolatárs, aki két szót vált párjukkal, közben elmosolyodik, mert talán valami humoros téma került szóba, a szerelmes nő máris kihívó magatartást vél felfedezni vetélytársában, aki kacérkodásával meg akarja hódítani a már foglalt fiatalembert. A nő a szerelemben a kizárólagosságra törekszik, de a szó tartalmát nem mindig értelmezi helyesen. A kizárólagosság nem azonos a tulajdon fogalmával.

A féltékenység rombol

A felerősödött birtoklási vágyból fakadó féltékenység nagyon rossz tanácsadó. A féltékeny nő, attól függetlenül, hogy sejtelmei igazak-e vagy sem, a legtöbb esetben rosszul reagál a dolgokra. Jelenetet rendez, durcás lesz, vádaskodik, felveszi a klasszikus házisárkány-magatartást, ami a férfit, ahelyett hogy rádöbbentené hibájára és megkongatná benne a lelkiismeret harangjait, csak elijeszti. Amikor megismerkedtek, párja még kedves volt, ragaszkodó, megértő, álmai asszonya, majd hirtelen megmutatkozik az érem másik oldala, a szerelmet foggal-körömmel védő, fájdalommal és haraggal telített sebzett vad, aki az érzelmi zsarolással próbálkozik.

Rossz taktika

Az érzelmi zsarolás. Az eredmény pont az ellenkezője lesz, mint az eredeti cél volt. A férfi, ha addig nem kacsingatott is a női nem többi képviselőjére, egy ilyen eset után könnyedén felfedezi más nőkben a kellemet, a bájakat. Milyen jól el lehet másokkal beszélgetni, mennyire érdekes dolgokat mond, mekkorákat kacag, ezzel szemben kedvese összeráncolt homlokkal várja otthon, és újabb kirohanásokat fog intézni felé.

Hát kinek kell ez? Végül valóban lesz ok a féltékenykedésre. Az érzelmi zsarolás csak rossz szájízt okoz egy kapcsolatban, megkeseríti mindkét fél életét, hiszen a szerelem a megértésen is alapszik, és erőszakkal kivívni, hogy megértsenek és szeressenek, nem lehet.

A másik rossz taktika

Ha te így, hát akkor én is úgy. Ha féltékenykedünk párunkra, nem hoz eredményt, ha megkontrázzuk az ügyet, és magunk is flörtölni kezdünk férfiakkal, hátha akkor észbe kap kedvesünk, és akárcsak a hollywoodi filmekben, bűnbánatos arccal megpróbál visszaférkőzni kegyeinkbe. Ezzel a magatartással csak tovább mélyítjük a problémát, apropót teremtünk véget nem érő, egymást szapuló veszekedések sorozatának.

Mivel ez egyik félnek sem esik jól, a pár könnyen eltávolodhat egymástól, és másoknál keres felüdülést, ahol elfelejtheti a problémáját.

A férfi akkor fog igazán szeretni, ha a közös együttlétek felhőtlen örömet okoznak, ha párjában társra, vigaszra, boldogságra talál. Ha mégis belénk bújik a féltékenység ördöge, próbáljuk meg ezt szóba hozni, megbeszélni mint problémát, vagy kezeljük egészséges humorral, de mindenképpen nagyon fontos, hogy ez ne bántó, cinikus hangvételű legyen. Ha gyanúnk alaptalan, nevetni fogunk az egészen, ha mégsem, akkor jöhet a harc. De ez már más lapra tartozik. (-rigo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?