Gyomorpanaszok

BACTI jeligére: „A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni: 1. Mi is a Helicobacter, hogy kerül a szervezetbe, milyen fájdalmak okozója, név szerint milyen gyógyszerekkel lehet a szervezetből kiirtani. Okozhat-e pl. puffadást, fájdalmat a has bal oldalán stb. 2. Több kivizsgálást abszolváltam – minden eredmény negatív. Az első gasztrofibroszkó-piás vizsgálatnál vett mintában mutatták ki a Helicobactert, gyógyszeres kezelést kaptam, de a második vizsgálatnál ismét ott volt. Ismét kaptam antibiotikumot. A jövő hónapban megyek újabb ellenőrzésre. A nőgyógyász és belgyógyász szerint ha minden rendben, okozhatja a Helicobacter, de a kezelőorvos szerint semmi köze a puffadáshoz és a fájáshoz. A ginekológus szerint a másik probléma az lehet, hogy mivel már vacakol a menstruációm a ciklus előtt hormontúltermelés áll be, amitől ezek a tünetek jelennek meg. Tőle most kaptam gyógyszert ennek a kiküszöbölésére. A menstruáció beálltával a panaszok többnyire megszűnnek. Ez lehet a problémám? Melyik orvosnak van igaza?”

Bizonyára ismeri az egyszeri rabbihoz tanácsért forduló veszekedő házaspár esetét. A rabbi mindkettejüket meghallgatva mindkettejüknek igazat adott. Az egyik legnehezebb, egyben legszebb fejezete az orvoslásnak a differenciáldiagnosztika. Körülbelül annyit jelent, hogy meghatározzuk, egy bizonyos tünet adott esetben milyen betegséghez tartozik.

Hogy ne az Ön példájával éljek: a fejfájás oka valamikor az idegesség, olykor egy baleset következménye, de utalhat agydaganatra is. A levelében említett tüneteket Sherlock Holmes módján elemezve a következő következtetésekhez juthatunk:

– a legtöbb vizsgálat eredménye negatív, tehát valószínű, hogy nagyobb baja nincs

– a gasztrofibroszkópia során Helicobacter pylorit találtak (erre a kórokozóra alább még részletesebben kitérek)

– kezelés után sajnos újra megtalálták a kórokozót, ezért újra kezelték, remélhetően több eredménnyel

– panaszai enyhülnek, megszűnnek, ha megjön a rendetlenkedő menstruációja.

Ebből leginkább arra következtetnék, hogy a klimax közeledtével megjelenő egyik működészavarról van szó. Mindenki másképp éli át ezt az időszakot. Valakinél érzelmi labilitást, másoknál szívritmuszavarokat, vérnyomás-emelkedést, alvászavart, ízületi fájdalmakat okoz.

Mindemellett a levelében felsorolt vizsgálatok messze nem merítik ki a panaszai okának kiderítésére elvégezhető/elvégzendő vizsgálatokat, tehát más magyarázat is lehetséges.

A Helicobacter pylori a gyomornyálkahártyában élősködő baktérium, amely lehet tünetmentes, okozhat gyomornyálkahártya-gyulladást, fekélybetegséget (gyomor- vagy nyombélfekélyt), sőt a krónikus ingerlés által akár gyomorrákot is. Szájon keresztül lehet fertőződni, étellel-itallal, vagy a velünk szoros közelségben élő személyektől is. Kezelése részben antibiotikumok, részben savcsökkentő gyógyszerek által történik. Rengeteg közölt kombináció és séma van, egyik sem szavatolja a százszázalékos gyógyulást, és nem véd az újrafertőződéstől. Az oltóanyag még kísérleti stádiumban van. A teljességet mellőzve pl. a következő antibiotikumokat használják: Amoclen, Duomox, Klacid, Entizol, némelyik tetraciklin. Bizonyos bizmutvegyületek. Savcsökkentőként pedig legtöbbször omeprazol hatóanyagú gyógyszert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?