Guy Ritchie működő receptje

<p>Sok rosszat el lehetne mondani Guy Ritchie legújabb dobásáról, lehetne panaszkodni, hogy a filmezés fenegyereke megint ugyanazt adja el, a történet ismét kevéssé érdekli, ám az Arthur király &ndash; A kard legendája ettől függetlenül egy egészen élvezhető mozi lett. Azt is bebizonyítja, hogy a Blöff és Spíler rendezője még mindig elemében van.</p>

Tény, az unalomig ismert Arthur király-sztori nem lett különösebben újszerű Guy Ritchie keze alatt sem: azt nézzük, ahogy az ifjú Arthur felismeri, hogy királyi vér csörgedez ereiben, kihúzza a híres Excaliburt a sziklából, és lám, hirtelen ő lesz a trónbitorló nagybácsi elleni lázadás vezére. Olvastuk és láttuk már ezt, így most sem az az érdekes, milyen fordulatok (nem) jönnek velünk szembe a cselekmény során. Mindennél jóval izgalmasabb, hogy Guy Ritchie továbbra is képes atmoszférát teremteni, számára a középkori London is éppen olyan helyszín, mint a Blöff alvilági utcái. Mókás jeleneteket szakít meg egy-egy verekedés, közben stílusos zene szól, az operatőr pedig olyan őrült módon rángatja a kamerát, hogy nem lehet nem élvezni.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"275642","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Persze korán kiderül, hogy a rendező nem az Arthur király-mítoszt (a kard legendája elég hamar háttérbe szorul), hanem sokkal inkább saját legendáját akarja építeni. Meglátszik a filmen, hogy egyrészt egy hollywoodi popcornmozinak készült, másrészről viszont Guy Ritchie ezt nem akarta hagyni. Így a számítógéppel összegyúrt, túlságosan is sötét fantasyjeleneteket követik az angol rendezőre jellemző húzások, ezért néha inkább egy pörgős gengszterfilmnek tűnik a mozi, amelyben a 21. század helyett a középkorban verekednek. Nem térnek el a karakterek sem a Guy Ritchie-filmekben megszokottaktól: mindenkinek van néhány remek beszólása, Arthur kis csapata olyan figurákat vonultat fel, hogy talán még Scorsese nagymenői is megirigyelnék.

Szóval tény, hogy Guy Rutchie hosszú évek óta ugyanazt a receptet hasznosítja újra és újra, de nincs mit tenni: ez még mindig működik.

Gera Márton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?