Kultúra

Guggolva a tarlón

Felnőttként különös nézőpontból kell, érdemes végignézni Jan Svěrák Mezítláb a tarlón című moziját. A rendező édesapja, Zdeněk Svěrák jegyzi meg a filmhez forrásként szolgáló könyvében, hogy írás közben sikerült ugyanazt látnia, amit évekkel korábban látott, csak akkor jóval alacsonyabbról szemlélte az eseményeket. Ahhoz, hogy ugyanazt ugyanúgy láthassa, le kellett guggolnia.
Tallósi Béla

2017. augusztus 25. 15:26

Képzeletben nekünk is le kell guggolnunk ehhez a filmhez, és érdemes megpróbálni. A Mezítláb a tarlón történetét, amely finom humorú, színes anekdoták laza láncolata, egy nyolcéves kisfiú, Eda Souček (Alois Gréc) szemével láttatják Svěrákék. A fiúcskát és szüleit már ismerjük a filmes alkotópáros korábbi közös munkájából, az Oscar-díjra is jelölt Általános iskola című, 1991-es nagy sikerű moziból. Az is az édesapa, Zdeněk Svěrák életéből, gyerekkorából merít, csak egy kicsit későbbről, a második világháborút követő időszakból.

A Mezítláb a tarlón az Általános iskola előzményfilmje. Cselekménye a Cseh–Morva Protektorátus idején játszódik. A Souček családnak ki kell költöznie az apa munkahelyétől, a villamos művektől kiutalt szolgálati lakásból, mert a családfő ellenállóként nagy titokban Londont hallgatja a rádióban. Otthagyják Párágát, és beköltöznek az édesanya örökségébe, egy takaros falusi házba. A film Eda beilleszkedésének folyamatából rak ki líraian szép, élvezettel szemlélhető bájos mozaikot. Azért bájos ez a mozaik, mert a felnőttek és a gyerekek világának minden mozzanatát azon a szűrőn át kapjuk, amelyen keresztül Eda értelmezi az eseményeket. Vagyis olyan szemszögből tolmácsolja a film a kisfiú számára idegen környezetet – minden egyes figurájával együtt –, amelyből ő látja a vidéki lét furcsaságait. A film azt tárja elénk festői szépségű felvételeken, hogy Eda miként éli meg gyermeki tudattal a kusza, zavaros vidéki viszonyokat, hogyan próbál alkalmazkodni és megfelelni a vele szembeni elvárásoknak. Mindenekelőtt el kell sajátítania a falusiakat a városi gyerektől megkülönböztető legfőbb képességet, a mezítlábas tarlón járást, hogy egy legyen közülük.

A Mezítláb a tarlón a mesélésnek, a történetmondásnak azt a formáját választja és tartja meg mindvégig, amely hitelesen próbálja követni és hűen visszaadni a gyermeki lélek és a bontakozó tudat alapvető sajátosságait. Ezért van az, hogy bár az események hátterében zajlik a háború, a filmben látható vidéki, idilli létbe szinte alig-alig szüremkedik be. Eda nem érzékeli a háborús viszonyok veszélyét, mindent izgalmas kalandnak él meg. Sokszor látunk a realitás talajáról elemelt, csak a kisfiú képzeletében játszódó eseménysort (amikor például legyőzhetetlen hősként menekül a németek sortüze elől).

A film bájának legfőbb forrása az Edát elragadóan alakító Alois Gréc átütő jelenléte. Néhány szellemes ötleten és megoldáson kívül (a sírkoszorúkból épített bunker a temetőben) legfőképpen a tüneményes gyerekszínész igéző játéka vésődik be az emlékezetbe.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Két hétig kötelező lesz a szájmaszk az iskolákban, nem javasolják a tömegrendezvények megtartását

https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

jégeső

Vihar és jégeső várható pénteken szinte az egész ország területén

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus

Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.