Galileo Galilei, a musicalhős

Ismét egy nagy sikerű cseh musicalt láthat a pozsonyi közönség, ráadásul nem is egyszer, így senkinek sem kell aggódnia, hogy nem kap jegyet, és lemarad az előadásról: március 17-től június 11-ig az Istropolis színpadán kereken ötven alkalommal kerül színre Janek Ledecký Galileo című zenés játéka.

Részlet a musicalbőlRichard Kocourek felvételeUgyanennyiszer mutatják be Kassán is, de az ottani előadások dátumait egyelőre nem pontosították.

Janek Ledeckýt, aki a Galileo zeneszerzője, librettistája, társproducere és címszereplője egy személyben, nálunk is jól ismerik, még mint a Žentour együttes szólógitárosa, énekese és dalszerzője lett rendkívül népszerű. Tizenkétszer jelölték Grammy-díjra, amelyet végül 1997-ben nyert el, háromszor vehette át a Grammy Bravo folyóirat Ezüst Otto-díját, háromszor került a második helyre a cseh tévénézők legkedveltebb énekeseinek mezőnyében, kétszeres ezüst és négyszeres bronz Cseh Csalogány, albumai közül nem egy lett aranylemezes. A kilencvenes évek elejétől számos musical főszerepében aratott sikert. A műfaj titkait kitapasztalva saját zenés játék megírására szánta el magát, rögtön nem kisebb fába vágva a fejszéjét, mint Shakespeare Hamletjébe. Az 1999-ben bemutatott darab, amelynek címszerepét is ő játszotta, eddig hatszázötven előadást ért meg, háromszázezren látták. Jelenleg amerikai bemutatójáról folynak a tárgyalások. A tervek szerint először az USA valamelyik nagyobb városában mutatnák be, New Jersey-ben vagy Bostonban, s ha ott kiállná a próbát, mehetne tovább, akár a New York-i Broadwayig.

A Hamlet fogadtatásán felbuzdulva 2002-ben Janek Ledecký újabb musical megírását forgatta a fejében, csak épp azt nem tudta eldönteni, kiről, miről szóljon a darab. Már-már úgy volt, hogy Cyrano de Bergeracot fakasztja dalra, amikor karácsonykor belelapozott abba a könyvbe, amelyet a fia kapott ajándékba. A Galileo Galilei életéről szóló Csillagok követe anynyira megragadta, hogy szinte egy ültében elolvasta, és elhatározta, a nagy olasz csillagász, fizikus és matematikus lesz zenés darabjának főhőse.

„Lenyűgözött a bátorsága, az igazságért folytatott harca, és az a világ, amelyben mozgott” – mondta Ledecký a darabját ismertető pozsonyi sajtótájékoztatón, amelyen a darab színpadra állításában segédkező több kollégája is jelen volt. A musicalszerző szerint különösen izgalmas Galilei nagy ellenfelének, a pápának az alakja: „Ő ugyanis, amíg még nem VIII. Orbánnak, hanem csak Barberini bíborosnak hívták, a nagy tudós lelkes csodálója volt, magasztaló verset is írt hozzá. Pápaként azonban az egyház mereven elutasító álláspontját kényszerült képviselni vele szemben, ami bizonyára nem ment minden belső konfliktus nélkül.” Ledecký elmondta: minél többet tudott meg Galileiről, annál izgalmasabbnak találta a témát, és minden hozzáférhető művet elolvasott. „Nem is gondoltam volna, hogy cseh nyelven annyi könyv létezik Galileiről. Elolvastam Brecht és Németh László drámáját is, de ők természetesen egészen más szempontból közelítenek Galilei életének nagy konfliktusához.”

Arra a kérdésre, valós személyekről mintázta-e a musical öszszes szereplőjét, Ledecký elárulta, hogy kénytelen volt kitalálni az intrikus Gianna dei Medicit, mivel Galilei környezetében nem talált egyetlen erőteljesebb nőalakot sem. S az, hogy mennyire ismeri hőse életének minden mozzanatát, akkor derült ki, amikor megkérdeztem, negatív női alakként miért nem szerepeltette Galilei apácává lett lányát, aki szívből gyűlölte az apját, mivel nem volt hajlandó vállalni sem őt, sem testvéreit, akik törvénytelen viszonyból származtak. Ledecký nyomban részletesen elbeszélte Galilei életének ezt az árnyoldalát, kapcsolatát a szép kocsmárosnővel, akit háromszor is anyává tett, mégsem vett el, s bár a tőle született gyermekeket a házába fogadta, soha nem törvényesítette őket. Nem musical a musical intrika, szenvedély, szerelem és árulás nélkül, és a gyűlölködő lány mindehhez nem lett volna elég – jegyezte meg.

A Galileo a 2003-as év legsikeresebb cseh musicalje lett, eddig négyszáz alkalommal adták elő, és a szervezők remélik, hogy Szlovákiában is lelkes fogadtatásra talál. A tizenötmillió koronás költséggel kiállított kosztümös, látványos produkcióban csupa sztár szerepel, a cseh könnyűzenei világ krémje: a főszerepben Janek Ledeckýt láthatjuk, akit Petr Muk és Filip Blažek alternál, a pápa: Josef Laufer (Dušan Kollár, L. W. Frenk), Giordano Bruno: Josef Bohouš (Petr Kolař), az intrikus Gianna dei Medici: Ivana Chýlková (Elin Špidlová, Jana Feriová), Mia: Sabina Laurinová (Kateřina Brožová, Dasha, Michaela Horká), Maria: Petra Janu, bíborosok: Pavel Zedníček, Richard Tesařík, Cosimo dei Medici: Michal Kovalčík (Michal Pleskot, David Uličník). Jegyek máris kaphatók az Istropolis pénztárában (Teatro Wüstenrot), de másutt is. Részletesebb információk az interneten: www.ticketportal.sk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?