Fülek, a kulturális wellnessközpont

ll

Nógrád, Gömör, de talán a szélesebb régió rendezvényszervezői is irigykedve figyelték, mi történik Füleken, hogyan válik ez a kisváros regionális szinten amolyan kulturális központtá, ahol mindig zajlik valami. Az éves összesítést látva vélhetően sokan felteszik a kérdést: nálunk miért nincs ennyi izgalmas program?

Tavaly a hazai és magyarországi fellépők mellett ukrán, japán, lengyel, bosnyák, görög, izraeli, brit, francia és kazahsztáni művészek is érkeztek ide, a városi művelődési központ meghívására.

Olyan nyalánkságokat láthatott a közönség, mint például a budapesti Nézőművészeti Kft.-t Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel, az Örkény Színházat Daniela Kapitáňová sikerregényének adaptációjával, utcaszínházi előadást, cirkuszszínházat, performance-ot, operettet, koncertszínházat, melyeket egyebek mellett a CommandArte Társulat, Juhász Rokko, Góbi Rita táncművész, illetve a Rátonyi Róbert Színház kínált.

A legkisebbeknek nyolc mese-, utca-, illetve táncszínházzal kedveskedett a művelődési központ a a Trencséni Városi Színház, a Kuttyomfitty, a MeseFigurák, a Veled Kerek, a Tűzfészek Társulat és a Portál Színház jóvoltából, de bemutatkozott a két helyi diákszínjátszó csoport is, a Zsibongó és az Apropó Kisszínpad. Az iskolák számára 18 diákelőadás valósult meg valamennyi korosztály részére magyar és szlovák nyelven, melyeket az Actores Rozsnyói Városi Színház, a Csavar Színház, a Portál, a Vekker Műhely, a Trepp Színházi Platform és a MeseFigurák Bábszínház mutatott be.

A 25 éves Rakonca Néptáncegyüttes jubileumi műsora a nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is bemutatásra került. Októbertől havi rendszerességgel elindult az Aprók tánca nevű rendezvénysorozat, mely igyekszik a kicsikben a népművészethez, népi kultúrához való kötődést kialakítani. A nagyobb rendezvények alkalmával fellépett a Foncsik és a Galáris Énekegyüttes, a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes, a File Banda, a Húros és a Hruška zenekar, a Sendergő, a Krtíšan és a Vidróczki néptáncegyüttes.

A Palóc Húsvét a füleki várban vendége Lakatos Róbert és a RÉV volt, az év pedig Korpás Éva koncertszínházával zárult. Két külföldi együttest is láthatott a közönség: a Mladosť Bosznia-Hercegovinából, a Laografiki pedig Görögországból látogatott el a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztivál keretében.

Az UDVart fesztiválon és annak előrendezvényén olyan zenekarok léptek fel, mint az Ivan and the Parazol, a Kiscsillag, Lovasi András, BESHoDROM, a Jóvilágvan, a lengyelországi Cheap Tobacco, a ruszin népzenei alapokra építő Čendeš vagy a losonci Lawn Dogs. A Palóc Napok sztárvendége Rúzsa Magdi volt, a komolyzene kedvelősi pedig olyan „sztárokat” láthattak-hallhattak, mint Tóbisz Titusz és az ukrán Myroslava Havryliuk operaénekes, Michal Matejčík hárfaművész, a japán Cseh Ishiguri Hiromi zongoraművész és Cseh Tamás brácsaművész, vagy a The Saxophone Connections formáció.

A nagy rendezvényeket további programok – esti mozi, kiállítások, akrobatikustánc- és fényshow, régészeti előadás és interaktív városi séta – színesítették. A zenekedvelők öt alkalommal örülhettek énekkari produkcióknak, hiszen a Muzsikál az erdőn és a Karácsonyi koncerten a Melódia Női Kar, a Városi karácsonyon pedig a Pro Kultúra Füleki Férfikar lépett fel. A Melódia 14. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi melódiák szárnyain című hagyományos kórustalálkozóját, a Pro Kultúra pedig negyedszer valósította meg Dalolj, míg élsz című programját.

A vmk égisze alatt működő csoportok – Pro Kultúra, Melódia, Zsákszínház, MeseFigurák, Jánošík, File Banda, Foncsik – két régi-új formációval bővültek: a Mona Balett & Show Dance csoportokban a gyermekek számára elindult a balett- és moderntánc-oktatás.

A rendezvények megvalósításához és csoportjai működéséhez továbbra is elsősorban pályázati támogatások útján biztosította az anyagi hátteret a Füleki VMK. Rekordszámú pályázatot nyújtottak be, így 2022-ben a vmk történetében az eddigi legmagasabb elnyert támogatási összeget, több mint 44 ezer eurót tudtak felhasználni. Mivel az előző évből még további 8 projekt futott, tavaly összesen 21 projekt megvalósításán dolgoztak a művelődési központ munkatársai.

A 2021-es, járványügyi korlátozások miatt szigorított évhez viszonyítva csaknem ötször annyi rendezvény valósult meg, de még a Covid előtti 2019-es évhez képest is kétharmadával növelték a vmk által kínált programok számát. A látogatottság 2022-ben több mint kétszer magasabb volt az előző évhez képest, sőt a 2019-es év látogatottságát is meghaladta. 2021-hez viszonyítva megduplázódott a fizető látogatók száma, a 2019-es, járvány előtti év eladott belépőjegyeinek számát tekintve pedig tovább növekedett.

Füleken tehát a kulturális életet sikerült nem csupán visszahozni a járvány előtti szintre, hanem még gazdagabbá és szélesebb körűvé is tenni.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?