Független Színházak Fesztiválja

Kassa. Öt város, tizenöt társulat, húsz előadás hétfőtől vasárnapig. Ezt kínálja az utca népének a Független Színházak Fesztiválja, amely rendezvény nevéből idén azért törölték az „európai” jelzőt, mert egy japán társulat is vendégszerepel Kassán.

A szervezők ezúttal úgy döntöttek, kiviszik a fesztivált az utcára, hogy olyanok is találkozhassanak vele, akiknek életéből eddig valami miatt nem hiányzott a színház. „Az utcaszínház mára külön műfajjá nőtte ki magát. Igényes, látványos, egyben szórakoztató előadások születnek Európa-szerte, és a dolog szerintem sokkal izgalmasabb, mint a kőszínházi produkciók. Itt ugyanis minimális díszlettel dolgoznak a színészek, alkalmazkodniuk kell az időjáráshoz, figyelembe kell venniük a helyszín adottságait, sőt általában igyekezniük kell beolvadni a környezetbe, és használni mindazt, ami adott” – magyarázta L’uba Blaškovičová, a fesztivál igazgatója. A fő szervező Staro?mestské Divadlo polgári társulás igyekezett a lehető legváltozatosabb műsort összeállítani, bemutatva a kortárs utcaszínházak valamennyi irányzatát. Így a fesztivál kínálata országos viszonylatban is egyedülállónak mondható, ráadásul a Fő utcai előadások ingyenesek, azaz a hét folyamán érdemes az Orbán-torony környékén tartózkodni délutánonként.

Üröm az örömben, hogy kiderült: Kassán nem akad alternatív előadások befogadására alkalmas fedett tér. A színházak és mű?velődési házak termei negyven-ötven évvel ezelőtt épültek, nem lehet őket átalakítani, a széksorok a legtöbb helyen mozdíthatatlanok, ezért a különleges tereket igénylő alternatív előadások számára egy sátrat kell felállítani a kassai városi parkban. A speciális színházi sátor Csehországból érkezik, a szállítást és a költséges üzemeltetést pedig a megyei önkormányzat és a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően sikerül megoldani. „Ezúttal szeretnénk felhívni az illetékesek figyelmét arra a tényre, hogy Kassán nincs megfelelő helyszín a hagyományostól eltérő produkciók fogadására. Az a város, amely az Európai Unió Kulturális Fővárosa címre pályázik, el kell hogy gondolkozzon ezen” – véli a fesztiváligazgató.

Magyarországot a Langaléta Garabonciások nevű gólyalábas színház képviseli a fesztiválon, akik szeptember 13-án délután 5 órakor adják elő az Orbán-torony melletti téren a Nap és Hold elrablása című interaktív produkciót, a jelen lévő közönség remélhetőleg aktív közreműködésével. Az előadást a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete támogatta, akik számára rendkívül fontos a magyarországi utcaszínházak legprogresszívabb vonulatainak prezentálása.

A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál honlapján (www.cassovia.sk/sd) részletes információkhoz juthatnak az érdeklődők az egyes előadásokat illetően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?