Francia filmé a nagydíj

ÚJ SZÓ-HÍRPozsony. A Party Girl című francia alkotásnak ítélte a 16. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi szakmai zsűrije az első és másodfilmek versenyében a legjobb filmnek járó Nagydíjat.

ÚJ SZÓ-HÍR

Pozsony. A Party Girl című francia alkotásnak ítélte a 16. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi szakmai zsűrije az első és másodfilmek versenyében a legjobb filmnek járó Nagydíjat. A bírálók az indoklásban kiemelték, hogy a francia alkotás metszően realisztikus módon ábrázolja egy idősödő asszony küzdelmét a korával.

A legjobb rendező Nguyen Hoang Diep lett. A rendezőnő vietnami, francia, norvég és német koprodukcióban készült alkotása nagyon érzékeny módon és hitelesen ábrázolja egy fiatal, megesett lány becsületéért vívott küzdelmét, szexuális kiszolgáltatottságát egy férfiak által uralt társadalomban, elszegényedett környezetben. A legjobb színésznő díját a Party Girl főhősét (egy hatvanéves kora ellenére testének áruba bocsátásából élő hölgyet) alakító Angélique Litzenburger kapta. Fabrício Boliveira érdemelte ki a legjobb színész díját a Brazil western című brazil dráma főszerepéért.

A FIPRESCI-díjat a norvég Iram Haq Tiéd vagyok című alkotása nyerte el. A film egy fiatal anyukáról szól, aki egyedül neveli hétéves kisfiát. A lány egy meghallgatáson beleszeret a rendezőbe, s az ő közelében keresi a szerelmet, ám rá kell jönnie, hogy mennyire hamis a filmes közeg.

A diákzsűri díját ugyancsak a Party Girl szerezte meg.

A pozsonyi filmfesztivál díját a világ filmművészetét gazdagító kivételes művészi munkásságáért Theodor Pištěk cseh festőművész és kosztümtervező vehette át. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?