Forró hangulatú zenemaraton vízközelben

A tavalyi sikeres bemutatkozó idény után idén második alkalommal rendezik meg Somorján a Samaria Rockfesztivált. Kovács Koppánnyal és Szamaránszky „Szancsó” Jánossal, a Rómeó Vérzik együttes tagjaival, a holnap induló zenemaraton fő szervezőivel beszélgettünk.

Kovács Koppány, Szamaránszky „Szancsó” JánosA tavalyi sikeres bemutatkozó idény után idén második alkalommal rendezik meg Somorján a Samaria Rockfesztivált. Kovács Koppánnyal és Szamaránszky „Szancsó” Jánossal, a Rómeó Vérzik együttes tagjaival, a holnap induló zenemaraton fő szervezőivel beszélgettünk.

Milyen volt a tavalyi fesztivál visszhangja?

Koppány: Meglepően jó. A város is örül, hogy van egy nagyszabású fesztiválja, a rajongóink pedig még jóval az akció után is bombáztak minket emailjeikkel, leveleikkel. Mi egy kicsit tartottunk tőle, milyen lesz a fogadtatás, hiszen előtte két évig Kamocsán volt a tábor, de a nagy érdeklődés meggyőzött róla, jól döntöttünk, hogy Somorjára helyeztük át.

Szancsó: A pozitív visszajelzés is az egyik ok, amiért idén kétnaposra bővítettünk. Jó ötletnek bizonyult a somorjai strand területe, mert amellett, hogy a látogatók lehűthették magukat a nagy melegben, a hangerővel sem voltak gondok.

Milyen újdonságok lesznek idén?

Koppány: Az egész tábor területén lehet sátorozni, és idén a strand már csak a táborozók igényeit lesz hivatott kielégíteni. Szintén a rajongóink kérésére a csütörtököt „nulladik” nappá avattuk, és rockdiszkó várja a korán érkezőket. Felhívnám a figyelmet arra, hogy aki fürödni akar, hozzon magával fürdőruhát, mert anélkül tilos a medencébe menni.

Milyen szempontok szerint állítottátok össze a fesztivál műsorát?

Koppány: Idén a P. Mobil lesz a sztárzenekar, őket már tavaly is majdnem sikerült elcsalogatnunk, de végül a Pokolgép jött. Rudán Joe-val jó barátok vagyunk, ezért is öröm, hogy idén is fellép Somorján. Péntekre is szerettünk volna egy nagy bandát imeghívni, a Moby Dickre esett a választásunk, mivel ők már rég játszottak tájainkon. Sokrétű közönséget várunk, már biztos, hogy Csehországból, Magyarországról is érkeznek barátaink, emellett több motorosklub is jelezte részvételét.

Szancsó: Pénteken a keményebb zenekarok kapnak teret, itt főleg a fiatalabb rajongókra számítunk, a szombati műsor az idősebbeknek okozhat nagyobb örömöt, hiszen sok olyan, ma már a harmincas, negyvenes éveiben járó zenerajongó van, aki a P. Mobilon nőtt fel, és szívesen nosztalgiázna egy kicsit.

Milyen kísérőrendezvényekkel készültetek?

Koppány: A kísérőprogramokat a fanklubunkra és a komáromi motorosklubra bíztuk, ezt teljes egészében ők állították össze. Lesz úszóverseny, szalmabáb-verekedés, emellett sörivásban, söröshordó-hajításban, banánevésben versenyezhetnek az érdeklődők.

Szancsó: Több fesztiválon gond, hogy a délelőtti órákban az emberek unatkoznak. S bár nálunk is elsősorban a zenén van a hangsúly, megpróbáltuk kitölteni az üresjáratokat is.

Hogyan telt a nyaratok?

Koppány: Február elején még kissé aggódtunk, mi lesz nyáron, hiszen a koncertnaptárunk üresen tátongott. Végül azonban minden jól sült el, szinte az egész nyarat végigzenéltük. Főleg Magyarországon játszottunk, de jártunk Szlovéniában is. Megesett, hogy egy nap két koncertet adtunk. Az is egy őrült nap volt, amikor délután négy órakor Pécsett léptünk fel, este tizenegykor pedig már az érsekújvári Klikk Fesztiválon álltunk színpadra.

Hogyan látjátok: változott az élőzene helyzete az elmúlt pár év alatt?

Koppány: Szlovákia mindig egy kis fáziskésésben volt Magyarországgal szemben. Úgy érzem, ott már kicsit javult a helyzet, a klubokból lassan kikerülnek a playback műsorok, helyükre pedig visszatér az élőzene.

Szancsó: Ha azt nézzük, mekkora fesztiváldömping van az utóbbi években, nem csodálkozom azon, hogy nincs mindenhol teltház. Egy átlagember számára ezt anyagilag lehetetlen fedezni. Szerencsére a Rómeó Vérzik egyre több helyen produkál teltházat.

Somorján már évek óta pezsgő zenei élet folyik. Jóval több zenekar működik, mint amennyi a többi hasonló nagyságú városban. Szerintetek ez minek köszönhető?

Koppány: Ahhoz képest, hogy somorján még egy rockklub sem működik, rengeteg zenekar van. Elég, ha a Konfliktot vagy a szájharmonikás Erik Boboš zenekarát említem. Amikor mi kezdtük, még nem voltak hazai példaképek, nem volt kitaposva az ösvény. Ma már könynyebb a helyzetük az induló bandáknak, talán ez is közrejátszik abban, hogy Somorján jobban pezseg az élet, mint máshol. Én mindenképpen örülök neki.

Szancsó: Valószínűleg az is hatással van a kialakult helyzetre, hogy rengeteg jó és népszerű zenekar koncertezett errefelé, így a fiatalok számára nagyobb a kísértés kipróbálni, milyen is az, ha az ember a színpadon áll.

Ti már a hazai rockélet öregjeinek számítotok. Milyen az utánpótlás?

Koppány: Meglepően jó. Több olyan fiatal zenekar van a magyarlakta vidékeken, amelyek pár év múlva akár a helyünkre is léphetnek. Mi igyekszünk lehetőséget biztosítani számukra a koncertjeinken vagy akár a mostani fesztivál keretében. Idén is több tehetséges banda lép fel a Samaria Rockfesztiválon, többek között a Mortifer, az RH-Negatív és a Nautilus.

Szancsó: A legfontosabb a kitartás. Idővel majd megmutatkozik, kik azok, akik hosszú távon is komolyan gondolják a zenélést.

Koppány: Fontos, hogy egy kezdő zenekar minél többet koncertezzen. Ha nem játszik, soha nem ismeri meg a közönség. Számunkra is ez hozta meg az áttörést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?