Folttisztítás

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:
Sötét gyapjúszövet tisztítása. Két liter nem túlságosan meleg, a kéznek jóleső vízhez egy deci szalmiákszeszt öntünk. Ezt az arányt sokszorozzuk úgy, hogy bő vízben moshassuk az anyagot. A szappant – finom mosószappant – meleg vízben oldjuk fel, s ezt is hozzáöntjük.

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:

Sötét gyapjúszövet tisztítása. Két liter nem túlságosan meleg, a kéznek jóleső vízhez egy deci szalmiákszeszt öntünk. Ezt az arányt sokszorozzuk úgy, hogy bő vízben moshassuk az anyagot. A szappant – finom mosószappant – meleg vízben oldjuk fel, s ezt is hozzáöntjük. A szövetet ebben a lében mossuk, de csak nyomogatni szabad, dörzsölni nem. Ha kifényesedett, régi szövetet mosunk, tiszta alkoholt is öntünk a vízbe. Jól kiöblítjük, könnyedén kinyomogatjuk, felakasztjuk, még pedig szál mentében, nehogy kihúzódjék.

Szalmakalap fehérítése. A kalapot erősen szappanos vízzel és kefével alaposan kimossuk, jócskán öblítjük, azután 100 gramm vízbe 5 gramm citromsavat oldunk fel és ebbe az oldatba mártott szivaccsal mossuk jól át a kalapot. Utána alaposan öblítjük és formára húzzuk. A szappanos vízbe tehetünk pár kanál szalmiákszeszt is. Sárga szalmakalapot megfehérítünk, ha kénport citromlével keverünk, ezzel bekenjük a kalapot, 12 óra hosszat zárt helyen száradni hagyjuk, azután lekeféljük tiszta kefével.

Kalap bőrbélését langyos szalmiákszeszes vízzel dörzsöljük át.

Fehér szalmakalap tisztítása. Heresót feloldunk forró vízben, s ezzel átkeféljük a kalapot, utána öblítjük és kissé nedvesen vasaljuk, ruhán keresztül, formán.

Szalmiákszesz vagy szóda okozta foltokat többnyire eltüntethetjük, ha a foltos helyet citromlével vagy ecettel nedvesítjük meg. Finom ecetet vegyünk!

Szárítóköteleket nyáron kell kimosni, nehogy sárga csíkot hagyjanak a fehérneműn. Szappanból és szódából gyenge lúgot főzünk, s a kötelet negyedóráig áztatjuk benne. Gyapjúronggyal a lúgban jól megdörzsöljük, azután tiszta szappanos vizet öntünk rá, s végül tiszta, meleg vízben jól kiöblítjük. Kifeszítjük a napra, de pornak nem szabad érni.

Színes fehérnemű mosása. Moshatjuk finom háziszappannal vagy Lux-mosószerrel. Az eljárás ugyanaz. A szappant kevés forró vízben feloldjuk, habosra verjük, azután langyosra hűtjük. Ebben nyomogatjuk a fehérneműt. Dörzsölni felesleges. Azután langyos vízben öblítjük, árnyékos helyen szárítjuk és nem forró vassal vasaljuk

Szőnyegek tisztítása. Először is alaposan lekeféljük, amihez legjobb a kisseprő. Csak egy irányban szabad seperni! Azután savanyú káposztával dörzsöljük végig csíkonként, szintén csak szál mentében, egy irányban. Utána burgonyavízbe mártott ronggyal mossuk végig csíkonként. A burgonyavíz úgy készül, hogy nyers burgonyát megreszelünk, vízzel elkeverjük és állni hagyjuk. A burgonya leülepszik, a levet pedig felhasználjuk.

Tarka selyemkendőt és szövetet langyos teaoldatban mosunk, többször váltogatva az oldatot.

Alkoholos vízben öblítjük.

Tintafoltok. Háromféle alapanyagú tintát különböztetünk meg: anilintintát, alizarintintát és csertintát. Mindegyiknek a foltját másként kell kezelni.

Anilintinta-foltot eltüntethetünk néha már szappanos vízben való mosással is, vagy az ismert fehérítőanyagok egyikével, vagy ecetes alkohollal. Selyemnél előbb próbát kell tenni.

Csertintafoltot sokkal nehezebb eltávolítani. Ha nem nagyon régi, fehérneműből fehérítőfolyadékkal vagy klórmészoldattal vehetjük ki. Többszöri, alapos vízöblítés után még nátrium-tioszulfát-oldattal is öblítsük.

Oxálsav, bórsav, sósav tömény oldatai, továbbá 10 százalékos citromsav vagy heresó forró oldata is eltünteti a tintafoltot. Alaposan, meleg vízzel, rögtön és többször kell öblíteni.

Ha gyapjúra cseppent a tinta, forró gyertyafaggyút cseppentünk a foltra és tömény pirofoszforsavas nátronoldatban mossuk ki.

Selyemnél nincs segítség.

Szőnyegekből a friss tintafoltot édes tej rácsöpögtetésével vesszük ki. 5 percig hagyjuk a folton, azután tiszta vattával itatjuk fel. Többször ismételjük, végül szappanos vízzel, majd tiszta vízzel mossuk át, és tiszta ronggyal töröljük szárazra.

Festetlen padlóról a fekete tintafoltot kétszeresére higított sósavval vagy kénsavval vehetjük ki.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?