Fókuszban a gyermekirodalom

Garajszki Margit író, műfordító, dramaturg Budapesten született, a pozsonyi Comenius Egyetemen szlovák nyelvet és irodalmat, a Színművészeti Egyetemen színházi rendezést és dramaturgiát tanult.Dramaturgként 2011-től több előadásban dolgozott, rendezőként idén mutatkozott be a Plasticman című kortárs

Garajszki Margit író, műfordító, dramaturg Budapesten született, a pozsonyi Comenius Egyetemen szlovák nyelvet és irodalmat, a Színművészeti Egyetemen színházi rendezést és dramaturgiát tanult.

Dramaturgként 2011-től több előadásban dolgozott, rendezőként idén mutatkozott be a Plasticman című kortárs operával. Eddig két mesekönyve jelent meg, a Bobuľa (2011) szlovákul, a Bartók (2013) szlovákul és magyarul. Ez utóbbiból színpadi mű is született, amelyet Júlia Urdová hegedűművésszel adnak elő – szlovák, magyar és német nyelven is. Az előadás bekerült a Szlovák Filharmónia programjába. Garajszki Margit egyik alapítója a Kempelen Biomatic Orchestra színháznak, amely Pozsonyi kabaré / Prešporský kabaret /Pressburger Kabarett című zenés műsorával a múlt századi többnyelvű Pozsony hangulatát idézi meg.

Műfordítóként főként kortárs szlovák irodalmat fordít magyarra, legutóbbi fordításkötete Pavel Vilikov-ský Egy igazi ember története az általa kezdeményezett közép-európai könyvsorozat, a K4 keretében jelent meg 2014-ben. A sorozat lényege, hogy évente megjelenik egy-egy közép-európai szerző új műve mind a négy visegrádi nyelven, egyazon napon.

Garajszki Margit három olyan kötetet ajánl olvasóink figyelmébe, amelynek garantáltan örülni fognak a gyerekek.

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (A szerző illusztrációival, Pozsonyi Pagony, 2014)

Klárika, a billenőplatós teherautó rosszkor borul ki rossz helyen, aminek következtében Jakab üveggolyói begurulnak a világ legrémségesebb helyére, az ágy alá. Jakabnak össze kell szednie minden bátorságát, hogy bemásszon oda értük, de végül nem bánja meg, mert egy bizarr figurákkal teli, izgalmas, különös világra lel.

A Mit keresett Jakab az ágy alatt? nem egy klasszikus mese, sokkal inkább ágy alatti alternatív útikönyv, képes rejtvénykönyv, interaktív böngészőmese, mesés képregény. Lassan, ízlelgetve fogyasztandó, felnőttek is bátran csipegethetnek belőle.

5 éves kor felett ajánlott.

Finy Petra: Iskolások kézikönyve (Pásztohy Panka illusztrációival, Pozsonyi Pagony, 2015)

A suli olyan, amilyen. Van aki sulipárti, s van, aki nem. De a végzetet el nem kerülheted, ezt érdemes nem szem elől tévesztened. Hónapok telnek el, míg itt a szeptember, de előre felkészülhetsz. Az iskolások kézikönyve remek segédeszköz lehet, benne a fontos iskolai fejleményeket kifejtve leled. Ha Harry Potter olvasta volna, Roxfortban bizony jobban boldogult volna. Figyelem: az eredeti, lányoknak szóló verzió után idén megjelent az Iskolások kézikönyve kifejezetten fiúknak írt változata!

6 éves kor felett ajánlott.

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták (Hitka Viktória illusztrációival, Móra Könyvkiadó, 2015)

Ez nem egy vidám mesekönyv, de nem is szomorú. Egy kislányról szól, meg az anyukájáról, akinek mellrákja van. És még sok minden másról is szól. Őszintén, üdén, természetesen. Tóth Krisztina nevén nevezi a dolgokat, ahogy azt kell, mert az ismeretlen akadályokat a legnehezebb legyőzni. És hát a mesékben már csak úgy van, hogy a mesehősöknek akadályokat kell legyőzniük. Ha pedig a mesében sikerül, akkor miért ne sikerülne az életben?!

9 éves kor felett ajánlott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?