Fődíjas a szíven ütő Fényszilánkok

Pozsony. Kedden adták át ünnepélyes keretek között a Posonium Irodalmi és Művészeti Díjakat a Csemadok székházának nagytermében.
A fődíjat N. Tóth Anikó Fényszilánkok című kisregényének ítélte oda a kuratórium, melynek tagjai Duba Gyula, Fónod Zoltán, Németh Zoltán, Szarka László és Tőzsér Árpád. „N.

Pozsony. Kedden adták át ünnepélyes keretek között a Posonium Irodalmi és Művészeti Díjakat a Csemadok székházának nagytermében.

A fődíjat N. Tóth Anikó Fényszilánkok című kisregényének ítélte oda a kuratórium, melynek tagjai Duba Gyula, Fónod Zoltán, Németh Zoltán, Szarka László és Tőzsér Árpád. „N. Tóth Anikó regényének legnagyobb erényét nemcsak az jelenti, hogy milyen bonyolult, átgondolt, összetett kapcsolatrendszert képes kiépíteni a kortárs és nem kortárs, magyar és világirodalmi szövegekkel, hanem az is, hogy: szíven üt” – hangzott el Németh Zoltán méltatásában, amelyet az éppen külföldön tartózkodó irodalomkritikus, költő távollétében Tőzsér Árpád tolmácsolt, megerősítve fiatalabb pályatársa szavait.

Életműdíjat kapott Szőke József több évtizedes szerzői, közéleti és bibliográfusi tevékenységéért. Duba Gyula „nélkülözhetetlen életműnek” nevezte Szőke Józsefét, s egyik legfőbb munkájaként a szlovákiai magyar irodalom bibliográfiájának elkészítését emelte ki. Ugyancsak életműdíjjal ismerte el a kuratórium Szeberényi Zoltán sok évtizedes irodalomkritikusi, irodalomtörténészi és oktatói tevékenységét. „Munkásságára az az őszinte szolgálat jellemző, melyet csak azok tudnak ezzel a szerénységgel gyakorolni, akik ösztönzői, támogatói, nem pedig vámszedői kívánnak lenni egy irodalom fejlődésének” – mondta köszöntőjében Fónod Zoltán.

A Posonium Művészeti Díj életműdíját Kubička Kucsera Klára művészettörténész vehette át több évtizedes alkotói és szervezői munkásságáért. Sokrétű tevékenységéről, amelybe többek között számtalan kiállítás szervezése, a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságnak megalapítása és a publikálás is beletartozik, Szabó H. Kinga nyújtott átfogó képet.

Az elsőkötetes szerzői díjat Szunyog Zsuzsa Rózsavigasz című verseskötetének ítélte oda a kuratórium. Tőzsér Árpád „legalábbis egy fél csodá”-nak, „emlékezetes debut”-nek, „szomorkás, feminin muzsikának” nevezte a fiatal költőnő kötetét.

Különdíjban részesült Lacza Tihamér Séta egy kertben című művéért, valamint ismeretterjesztői és tudománytörténeti munkásságáért. „Szerzőnk maga a hírlapi múlékonyság elől ebbe a pompás kötetbe, az új posoni kertbe menekített riportjaival, recenzióival, portréival az értékőrzés, értékteremtés összefüggéseit felmutatva mindannyiunk számára követendő példát mutat” – hangzott el Szarka László méltatásában. Különdíjjal ismerte el a kuratórium Csáky Károly Ó, szép piros hajnal című munkáját, továbbá a szerző néprajzi és helytörténeti tevékenységét. Németh Zoltán véleménye szerint a kötet „még egyértelműbbé teszi azt az evidenciát, hogy aki az Ipoly mente irodalmi, történelmi, néprajzi emlékeivel kíván foglalkozni, annak számára szinte megkerülhetetlen a Csáky-életmű”. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?