Filmszemle - száz film a versenyprogramban, új helyszínek

Budapest |

<p>Összesen száz filmet vetítenek le a január 27-én kezdődő és február 3-ig tartó 40. Magyar Filmszemle versenyprogramjában, több mint száz másik alkotást az információs kategóriában mutatnak be; a jubileumi szemle két fő helyszíne a Palace MOM Park és a Budapest Kongresszusi Központ lesz.</p>

A filmszemle a dokumentumfilmek és a tudományos ismeretterjesztő filmek vetítésével kezdődik kedden a Palace MOM Parkban, az ünnepélyes megnyitó két nappal később, január 29-én lesz a Budapest Kongresszusi Központban, ahol átadják az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet.

A filmszemlét Törőcsik Mari színművész nyitja meg, az ünnepélyes megnyitón Kenyeres Bálint Európa-díjas filmrendező A repülés története című új filmjét mutatják be. A záró díjátadó gála szintén a kongresszusi központban lesz, itt adják át a szemle díjait és a fődíjat, az Arany Orsót. A szemle a Filmdalok éjszakája című rendezvénnyel zárul a Palace MOM Parkban.

A két új helyszín nagy előnye, hogy az eddiginél sokkal nagyobb lesz a befogadóképesség - jelentette ki Novák Emil, a szemletanács elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Életműdíjat idén Bacsó Péter filmrendező, Bertalan Tivadar festő, látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor filmrendező, televíziós rendező kap. A Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró kapja.

A 18 versenyjátékfilm díszbemutatója (három kivételével) a kongresszusi központ Pátria termében lesz, a Palace MOM Parkban vetítik a többi versenykategória (kisjátékfilm, dokumentumfilm, tudományos-ismeretterjesztő film, tévéfilm)
A filmszemle összköltségvetése 200 millió forint, ez 40 millióval több a tavalyinál. Ennek jó részét a Budapest Kongresszusi Központ termeinek ötnapos kibérlésére kellett kifizetni. A 200 milliós összköltségvetésből 150 milliót a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatásából fedeznek. Idén összesen 35 játékfilmet mutatnak be a szemlén, ebből 18-at a versenyfilmek, 17-et pedig az információs filmek programjában.

Mint Novák Emil elmondta, a szemle keretében ízelítőt adnak az elmúlt negyven év magyar filmterméséből, ezen belül is gyerekfilmekből, zenés filmekből és szélesvásznú filmekből. Újságírói kérdésre válaszolva Novák Emil hangsúlyozta: a szemletanács tudomása szerint a versenyprogramba bekerült filmeknek nincs lejárt számlájuk, tartozásuk.

Tóth Erzsébet, a szemletanács tagja, az MMKA főtitkára elmondta, hogy a szervezet a 35 játékfilmből 28-at támogatott összesen 2,1 milliárd forinttal: 20 magyar filmet és 8 koprodukciós alkotást. A 35 játékfilm összköltségvetése egyébként 11 milliárd forint volt; a magyar filmek 6 milliárdból készültek. A játékfilmek közül 11-et elsőfilmes rendező készített és közülük nyolc bejutott a versenyprogramba.

A dokumentumfilmek és a tudományos-ismeretterjesztő filmek 65-70 százalékban készültek a közalapítvány finanszírozásában, a kisjátékfilmek esetében 40 százalék alatt maradt az MKKA pénzügyi részvétele.

Tóth Erzsébet kiemelte: az idei szemlét a 28 évvel ezelőtt elhunyt Huszárik Zoltán filmrendező emlékének ajánlják. Kozma Ilona programigazgató ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a Huszárik-retrospektív keretében a rendező két játékfilmjét és hat rövidfilmjét vetítik a szemle idején.

A két fő helyszín mellett a szemle további helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol szintén valamennyi versenyfilmet bemutatják. Az információs filmeket a Bem moziban lehet megtekinteni, emellett az Örökmozgóban az életműdíjasok és a Magyar Mozgókép Mestere cím győztesének alkotásait fogják vetíteni február első három napján, a Toldi moziban pedig Tarr Béla 1994-ben készült Sátántangójának jubileumi vetítése lesz.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója, a szervezőbizottság tagja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 25 országból 120-130 külföldi szakembert, fesztiválszervezőket, sajtósokat, forgalmazókat várnak a szemlére. Itt lesz többek között a cannes-i, a Karlovy Vary-i, a moszkvai, a locarnói, a velencei, a San Sebastian-i és a montreali fesztivál képviselője. A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját a február 3-iki záróünnepségen adják át.

Idén másodszor vidéki városokban is lesznek a szemléhez kapcsolódó vetítések és programok, amelyek már csütörtökön megkezdődnek Kiskunfélegyházán, a helyi médiaszakosok filmjeivel. További helyszíneken (Fót, Algyő, Szombathely, Pápa, Keszthely) mutatnak be kisfilmeket, dokumentum és tévéfilmeket.

A szemle verseny-, illetve információs programja mellett a hagyományoknak megfelelően különböző szakmai fórumok, zsűriviták, kiállítások, könyvbemutatók is kísérik a programot. A kongresszusi központ Bartók-termében háromnapos konferenciát rendeznek a digitális filmezésről. Az eddigi valamennyi magyar filmszemlén részt vett olasz filmkritikus, Giacomo Gambetti Jancsó Miklósról írt könyvét január 28-án mutatják be.

A sajtótájékoztatón Salamon András filmrendező beszámolt arról, hogy egy filmsál akció részeként adakozni lehet a Szociális Innováció Alapítvány javára, amely idén a Borsod megyei Sajókazán fűtés és villanyáram nélkül élők megsegítését célozza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?