Kultúra

Egy sorozat, amit Donald Trump gyűlölete tart mozgásban

SOROZATDARÁLÓ
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 29. 17:52

Diane kikerekedett szemmel ül a tévé előtt, és nem hiszi el, amit lát. Az időpont 2017 eleje, a tévé épp Donald Trump beiktatását adja. Ezzel a jelenettel kezdődött a Diane védelmében első évada.

A borzalmas magyar címmel megáldott Diane védelmében (eredetileg The Good Fight) A férjem védelmében testvérsorozata, vagy szakmaibban fogalmazva a spin offja, de az anyaszériával ellentétben itt nem a szerelmi kapcsolatokon és a néha kissé szappanoperás fordulatokon, hanem az ügyvédi munkán és a politikán van a hangsúly. Közép-kelet Európából nézve szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy tévésorozat ilyen keményen beleálljon az aktuálpolitikai témákba, mint ahogy azt a két King (Michelle és Robert), valamint Phil Alden Robinson szériája teszi. A showrunnerek nem titkolt célja az Egyesült Államok jelenlegi elnökének kritizálása, és mivel a készítők nagyon rajta tartják a kezüket a politikai élet ütőerén, a Diane védelmében a tévében példátlan gyorsasággal (rendben, a South Park még náluk is gyorsabb) követi le azt, ami a világban és főképp Amerikában történik. Legyen szó internetes trollokról, fake newsról, szexuális zaklatásról vagy akárcsak Trump embereinek megerősödéséről a bíróságokon, a három showrunnernek mindenről megvan a maga meglehetősen okos mondanivalója, és nem félnek kifejezésre juttatni azt sem, hogy melyik oldalon állnak.

 

2018. július 15. 17:28

Ezektől a komikusoktól inkább szomorú leszel

Az eddig két évadot megélt (a harmadikat már berendelték) show hibrid felépítésű. Ugyan minden évadnak megvan a központi történetszála (az elsőben egy milliárdokat mozgató piramisjáték bedőlésének következményei, a másodikban a chicagói ügyvédeket ért fenyegetések és támadások), ám emellett minden részben van egy új megoldandó ügy is, amit már az adott részben le is zárnak. A hét évadot megélt A férjem védelmében ismerete szerencsére egyáltalán nem szükséges a Diane védelmében élvezetéhez, bár nyilván ad némi többletörömöt, amikor ráismerünk néhány onnan visszatérő karakterre. A show egy nagyrészt feketék által vezetett és működtetett feltörekvő ügyvédi iroda mindennapjaira és ügyeire fókuszál, és ugyan rengeteg szereplője van (a mellékalakok legalább annyira izgalmasak, mint a főszereplők), a középpontban három nőalakot találunk. A nyugdíjazásból kényszerből visszatérő Diane Lockhart (Christine Baranski), a függetlenségéhez minden körülmények között ragaszkodó Lucca Quinn (Cush Jumbo) és a szülei révén óriási botrányba és pácba keveredő Mia Rindell (Rose Leslie) mind elég izgalmas figurák ahhoz, hogy a hátukon cipeljék a szériát, de igazából erre semmi szükség: a Diane védelmében egy sziporkázó, témáiban friss ötletekkel teli, nagyon is aktuális sorozat, ami nem egy-egy karakterének vagy színészének köszönheti a sikerét, hanem annak, hogy ez a sok mozaik összerakva ennyire jól tud működni. Formailag nem ez a széria fogja megújítani a sorozatok világát, de tartalmilag és aktualitásában mindenképp előremutató darab.

Tóth Csaba

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elhunyt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?