Egy sorozat, amit Donald Trump gyűlölete tart mozgásban

SOROZATDARÁLÓ

SOROZATDARÁLÓ

 

Diane kikerekedett szemmel ül a tévé előtt, és nem hiszi el, amit lát. Az időpont 2017 eleje, a tévé épp Donald Trump beiktatását adja. Ezzel a jelenettel kezdődött a Diane védelmében első évada.

A borzalmas magyar címmel megáldott Diane védelmében (eredetileg The Good Fight) A férjem védelmében testvérsorozata, vagy szakmaibban fogalmazva a spin offja, de az anyaszériával ellentétben itt nem a szerelmi kapcsolatokon és a néha kissé szappanoperás fordulatokon, hanem az ügyvédi munkán és a politikán van a hangsúly. Közép-kelet Európából nézve szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy tévésorozat ilyen keményen beleálljon az aktuálpolitikai témákba, mint ahogy azt a két King (Michelle és Robert), valamint Phil Alden Robinson szériája teszi. A showrunnerek nem titkolt célja az Egyesült Államok jelenlegi elnökének kritizálása, és mivel a készítők nagyon rajta tartják a kezüket a politikai élet ütőerén, a Diane védelmében a tévében példátlan gyorsasággal (rendben, a South Park még náluk is gyorsabb) követi le azt, ami a világban és főképp Amerikában történik. Legyen szó internetes trollokról, fake newsról, szexuális zaklatásról vagy akárcsak Trump embereinek megerősödéséről a bíróságokon, a három showrunnernek mindenről megvan a maga meglehetősen okos mondanivalója, és nem félnek kifejezésre juttatni azt sem, hogy melyik oldalon állnak.

 

Kapcsolódó cikkünk

Az eddig két évadot megélt (a harmadikat már berendelték) show hibrid felépítésű. Ugyan minden évadnak megvan a központi történetszála (az elsőben egy milliárdokat mozgató piramisjáték bedőlésének következményei, a másodikban a chicagói ügyvédeket ért fenyegetések és támadások), ám emellett minden részben van egy új megoldandó ügy is, amit már az adott részben le is zárnak. A hét évadot megélt A férjem védelmében ismerete szerencsére egyáltalán nem szükséges a Diane védelmében élvezetéhez, bár nyilván ad némi többletörömöt, amikor ráismerünk néhány onnan visszatérő karakterre. A show egy nagyrészt feketék által vezetett és működtetett feltörekvő ügyvédi iroda mindennapjaira és ügyeire fókuszál, és ugyan rengeteg szereplője van (a mellékalakok legalább annyira izgalmasak, mint a főszereplők), a középpontban három nőalakot találunk. A nyugdíjazásból kényszerből visszatérő Diane Lockhart (Christine Baranski), a függetlenségéhez minden körülmények között ragaszkodó Lucca Quinn (Cush Jumbo) és a szülei révén óriási botrányba és pácba keveredő Mia Rindell (Rose Leslie) mind elég izgalmas figurák ahhoz, hogy a hátukon cipeljék a szériát, de igazából erre semmi szükség: a Diane védelmében egy sziporkázó, témáiban friss ötletekkel teli, nagyon is aktuális sorozat, ami nem egy-egy karakterének vagy színészének köszönheti a sikerét, hanem annak, hogy ez a sok mozaik összerakva ennyire jól tud működni. Formailag nem ez a széria fogja megújítani a sorozatok világát, de tartalmilag és aktualitásában mindenképp előremutató darab.

Tóth Csaba

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?