Kultúra

Ezektől a komikusoktól inkább szomorú leszel

Sorozatdaráló
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 15. 17:28

- Képarchívum

Hetvenes évek, Los Angeles, füstös, sötét klubok és az életükért poénkodó stand up komikusok. Ez a Szénné égek idefent világa.

Akadnak sorozatok, amelyeknek ha belegebedsz se tudod elmesélni a sztoriját, ugyanis nem ez bennük a lényeg. A történetnél ugyanis sokkal fontosabb a közeg, amit bemutatnak, és a karakterek, akik benépesítik ezt a közeget. Ezen iskola egyik legkarakteresebb alkotója David Simon, aki a Fülledt utcákkal vagy a Treme-mel is bizonyította, hogy mennyire izgalmas tud lenni egy olyan sorozat, aminek nincs elmesélhető sztorija. A Szénné égek idefent első ránézésre olyan, mintha David Simon új szériája volna, csakhogy egyáltalán nem volt köze hozzá. A sorozat kreatív agya ugyanis Jim Carrey, a gumiarcú vígjátéksztár. Carrey maga is emblematikus alakja volt a stand up comedy szcénának Amerikában, bár ez a show még az ő ideje előtt, a hetvenes években játszódik, a klasszikus stand up igazi fénykorában, amikor Richard Pryor volt a király. Az alapját sok esetben valódi komikusok valóban megesett sztorijai adják, de az alkotóknak nem volt célja a valóság teljes leképezése, inkább csak ihletet merítettek belőle. A Szénné égek idefent szereplői többnyire csóró figurák, akik csupán abban lelik örömüket, hogy esténként kiállhatnak egy comedy club színpadára, hogy poénos sztorikkal próbálják megnevettetni a közönséget. Mindezt teljesen ingyen, jó esetben egy potya piáért cserébe, mellette napközben valamilyen civil állásban gürcölve, és abban reménykedve, hogy eljön az idő, amikor valaki felfedezi őket, és végre megélhetnek abból, amit igazán szeretnek. Akad köztük ügyeskedő mexikói, a traumáit nehezen feldolgozó vietnami veterán, apakomplexusban szenvedő, agresszív ír, heroinfüggő nőcsábász és mindig a legproblémásabb pasikat bevonzó, túlságosan pasis humorú csaj is. Ők – és sokan mások – minden este összegyűlnek L.A. híres klubjában, a Goldie’s-ban, hogy fellépjenek és a kollégáikkal múlassák az időt.

A sorozat az ő zűrös életükről, a karrierálmaik megvalósításáról és az útjukba gördülő akadályokról szól, és különös hangulatot ad neki, hogy legyenek bármilyen mélyponton, mindig megtalálják a módját, hogy egy-egy gonosz viccel elüssék a dolgot. A szomorú és vicces pillanatok közötti egyensúlyozás, és az ebből adódó keserédes atmoszféra teszi különleges élménnyé a Szénné égek idefentet, de nem árt tudni, hogy azért a mérleg nyelve többször billen át a szomorú pillanatok irányába. De mit is várhatnánk egy szériától, melynek első részében egy stand upos bemegy a korszak legnépszerűbb tévéműsorába, a fellépésével hatalmas sikert arat, majd kijön a stúdióból, és még aznap éjszaka öngyilkos lesz? Jim Carrey egyelőre két évadot megélt show-ja – szereplőként nem tűnik fel benne – nem ragad azonnal magával, de ha adsz neki néhány résznyi türelmet, akkor garantáltan annyira megszereted a csodabogár szereplőket, hogy képtelen leszel abbahagyni.

Tóth Csaba

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Meghalt Grendel Lajos

GALÉRIA: Az európai parlamenti képviselőkkel tárgyaltak a kelet-szlovákiai mezőgazdászok

Több tonnás daru gázolt halálra egy nőt

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

2023-ban leáldozhat a pedagógusok kreditrendszerének

A fogadóirodák szerint ő lehet Mourinho utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?