Kultúra

Átadták az Igricet, Kristóf György is nívódíjat kapott

Pozsony | Csütörtök este a pozsonyi Kis Színpadon átadták az Igric díjakat, vagyis a Szlovák Filmszövetség, a Szlovák Televíziós Alkotók Uniója, valamint az Irodalmi Alap éves mozgóképes elismeréseit. Az életműdíjjal a Leo Štefankovič forgatókönyvíró vezette zsűri Juraj Jakubisko filmrendezőt tüntette ki.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 30. 14:52

A 2017-es termésből válogatva a mozifilmért járó Igricet Martin Žiaran operatőrnek ítélték oda a Vonal című dráma fényképezéséért. Kiemelkedő színészi alakításáért Igric díjat vehetett át Zuzana Krónerová (az Asszony a jég hátán című filmért) és Robert Roth (a Nina című filmért). Dokumentumfilm kategóriában Igriccel díjazták Soňa Maletzovát, a tavaly elhunyt legendás zenészt, Marián Vargát bemutató portréfilm rendezőjét. Animációs kategóriában Katarína Kerekesová vehette át a díjat a Websterék című sorozatért.

 

A zsűri nívódíjakat is odaítélt, többek között Kristóf Györgynek, a kassai születésű fiatal rendezőnek, akinek Out – Kihűlés című első nagyjátékfilmjét tavaly Cannes-ban is bemutatták. Némiképpen rendhagyó módon idén egy szakíró is volt a nívódíjjal jutalmazott alkotók között: Martin Palúchot Cenzúra és dokumentumfilm 1989 után című kötetéért jutalmazták. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Gulyás: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Kubalánál Messi sem lehet jobb

Többszázezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban

Radičová visszatérhet a politikába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?