Fiatal sztárok startja

Lehet találgatni, lehet tippelgetni, lehet izgulni: nyilvánosságra hozták az Arany Glóbusz-díjra jelöltek listáját. A díjat Los Angelesben akkreditált külföldi újságírók alapították, s 2005. január 16-án lesz a 62. átadási gálája.

Lehet találgatni, lehet tippelgetni, lehet izgulni: nyilvánosságra hozták az Arany Glóbusz-díjra jelöltek listáját. A díjat Los Angelesben akkreditált külföldi újságírók alapították, s 2005. január 16-án lesz a 62. átadási gálája. Amely nem jár olyan nagy csinnadrattával, mint az Oscar-ceremónia, ám rangját mutatja, hogy „elő-Oscarnak” is szokták nevezni, mivelhogy részben utal arra, miképpen alakulhatnak majd az Oscar-helyezések.

Ezúttal magyar vonatkozása is van a Arany Glóbusznak: Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében nyújtott alakításáért Annette Beninget vígjáték/musical kategóriában a legjobb női főszereplő díjára jelölték.

A legjobb film és a legjobb rendező díjára jelöltek között olyan nagyágyúk szerepelnek, mint Martin Scorsese, akinek The Aviator című opusa, Clint Eastwood, akinek a Million Dollar Baby című mozgóképe van versenyben a dráma kategóriában. A vígjáték/musical kategóriában pedig nem kisebb név sorakozik fel melléjük, mint Joel Schumacher, akit a Batman-filmekhez köthetünk, de ő rendezte A fülke és a megdöbbentő témájú Egyenesen át című thrillereket is. Az Arany Glóbusz-versenyben Az operaház fantomjával startol. A dráma kategóriában a legjobb férfi főszereplők sorában több fiatal sztár is felbukkan. Johnny Depp, aki tavaly lemaradt az Amerikai Filmakadémia díjáról, az Oscarról, vetélytársként pedig ott van a sorban Leonardo DiCaprio, aki eddig két Arany Glóbuszról és egy Oscar-díjról csúszott le. Lehet, hogy ezúttal sem lesz ez esetükben másképp, mert Javier Bardem alakítását nehéz lesz túlteljesíteni. Őt A belső tengerben nyújtott játékáért jelölték – ezért a szerepért a napokban kapta meg A legjobb európai színész díját. A vígjáték kategóriában többek között Kevin Kline a gumiarcú bohóccal, Jim Carreyvel vetekszik majd. (Az előző a Hal neve: Wanda című vígjátékban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb epizódszereplőnek járó Oscart.) Úgy tűnik, a díjra jelölt színésznők közül Nicole Kidman már elmaradhatatlan. Az Arany Glóbuszért versenyben van még Uma Thurman, Scarlett Johansson (dráma kategória), továbbá a vígjáték/musical kategóriában Ashley Judd, Kate Winslet és a Bridget Jones kedvéért hízókúrázó Renée Zellweger. A nagy öregek, Meryl Streep és Morgan Freeman „csupán” epizódszereplőként kerültek fel a listára. Elgondolkodtató, hogy a legjobb külföldi film kategóriában nincs ott az Európai Filmdíjjal kitüntetett Fallal szemben című német opus, viszont ott van A legjobb európai rendezés díjával jutalmazott Alejandro Amenábar-film, A belső tenger.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?