Fesztiválosabb hangulatot szeretnének teremteni

Dunaszerdahely. Ma délután a város kulcsainak jelképes átadásával harmincharmadik alkalommal nyitja meg kapuit a gyerekszínjátszók országos fesztiválja, a Duna Menti Tavasz (DMT). A versenyprogramban 21 előadás közül választhatnak az érdeklődők, a mezőnyben tizenkét hagyományos és kilenc bábelőadás indul.

Dunaszerdahely. Ma délután a város kulcsainak jelképes átadásával harmincharmadik alkalommal nyitja meg kapuit a gyerekszínjátszók országos fesztiválja, a Duna Menti Tavasz (DMT). A versenyprogramban 21 előadás közül választhatnak az érdeklődők, a mezőnyben tizenkét hagyományos és kilenc bábelőadás indul.

Talán az előző évek kritikáinak hatására is idén a szervezők lerövidítették a verseny idejét, s az öt nap helyett négy intenzív, versennyel s programokkal tarkított nap vár a versenyzőkre.

„Talán a módszertani képzéseknek is köszönhetően az előadások színvonala javuló tendenciát mutat, s nem marad el a minap megrendezett vágsellyei szlovák seregszemléé mögött” – tudtuk meg Kamenár Horváth Évától, a DMT szakmai főrendezőjétől.

A versenyprogramot két nap alatt bonyolítják le két helyszínen. A városi művelődési központban versenyeznek a színjátszók, s a művészeti iskola színháztermében a bábosok.

Megismerkedhetnek egyebek kö?zött a világ eleven kardjával, a telhetetlen kecskével, a három kismalaccal, de színpadra kerül a becsületes tolvaj, Marci, Lúdas Matyi, a Csupaszív királyfi és a pletykás asszonyok története is. Idén is láthatnak népi játékot, s két előadás segítségével megidézik a vásárok hangulatát is. A többi nap pedig az ismerkedésé, a játékos foglalkozásoké és a szakmai tanácskozásoké lesz.

A szervezők szeretnének igazi fesztiválhangulatot teremteni Dunaszerdahelyen, így a verseny ma délután közös felvonulással indul, s megnyitják az Itt járt Mátyás király című gyemekrajz-kiállítást is.

A vmk melletti Mesevárosban minden délután számtalan szórakozási és kikapcsolódási lehetőségre nyílik alkalom. Lesznek kézműves-foglalkozások, az idén is ellátogat a mesevárosba a Micimackó légvárcsúszda és a Szarvasos körhinta. A fellépő csoportok közül említsük meg a szenci Kincskeresőket, a kisudvarnoki óvodásokat, Écsi Gyöngyi Bábszínházát, az Industria Duót, a Csallóköz Néptáncegyüttest, az Aranykert Bábszínházat, a Borostyán együttest. Ezenkívül még a hagyományos magyar harcművé?szettel, a barantával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A pénteki napon a színpad a lendvai, a sepsiszentgyörgyi, a galántai gyermekszínjátszó csoportoké, s ekkor kerül sor a díjátadásra is. A fesztivál házigazdája az őrsújfalusi ÉS? Színház lesz, s megjelenik a Fürge Irka fesztivállap is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?