Felszabadult, örömteli játék

A gyermek báb- és színjátszó fesztivált, a Duna Menti Tavaszt a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi választmánya szervezi az Országos Tanács meghirdetése után, immár huszonhetedszer.

Huszár László A főszervező Huszár László, a területi választmány titkára. A regionális fesztiválokon dőlt el, mely csoportok képviselik az adott régiót a döntőn. A helyi zsűrivel közösen végzett válogatást a szakmai zsűri tagjai, Huszár László és Kecskés Mária bábművész – akikkel az érsekújvári regionális fesztiválon találkoztunk – azért tartják jónak, mert a helyiek év közben is tartják a csoportokkal a kapcsolatot. A zsűri Érsekújváron kívül Tornalján, Szepsiben, Királyhelmecen, Komáromban, Galántán, Nyárasdon válogatta ki a továbbjutókat.

Huszár László fontosnak tartja a régiófesztiválokat: – Nem jelentkezik ugyanis minden csoport a fesztiválra, és ha igen, nem mindegyik jut el Dunaszerdahelyre. De így megismerik egymást, tudnak egymásról. Királyhelmecen történt, hogy a bolyiak, akik beneveztek a seregszemlére, de nem készültek el a műsorukkal, nézőként ott ültek a válogatón, és annyira fellelkesedtek, hogy a szünetben elhatározták: bemutatják a műsorukat díszlet és kosztümök nélkül is... Ezek nagyon fontos momentumok a mozgalomban. A Duna Menti Tavasz eszköz arra, hogy a bábozásban és a színjátszásban valami történjék, de a cél az, hogy a magyar iskolákban minél több báb- és színjátszó csoport működjön. Örülünk a kezdő csoportoknak, annak, hogy találkozhatunk velük, hiszen ez lehetőség arra, hogy a legközelebbi színjátszó, illetve bábos tanfolyamon, amelyet szervezünk, találkozzunk velük. Úgy érezzük, hogy a tanfolyam nemcsak okít, nemcsak tudást ad, hanem bátorít is. Az újvári Pinokkió bábcsoportnál észre lehet venni, hogy a lányok tanfolyamra jártak, nemcsak tanultak és otthon dolgoztak, hanem vették a bátorságot, és eljöttek a fesztiválra.

S hogy eljöttek, jól tették: a zsűri úgy döntött, ott a helyük a döntőben.

A szímői Hétszínvirágnak Kecskés Marika azt mondta: „Örültem nektek. El kell hogy mondjam, nagyon-nagyon szépen beszélnek a gyerekek, és bravúrosan vezetik a bábokat. Annyira hihetetlen, hogy kezdők vagytok. A gyerekekből a paraván mögül sugárzott a játékkedv, a felszabadultság.”

Az érsekújvári regionális fesztiválon részt vevők közül a helyi Pinokkió bábcsoport és a párkányi Kuckó megy Dunaszerdahelyre, a szímőiek, a muzslaiak és az újvári színjátszók tartalékosok.

Kecskés Marika Az idén egy nappal tovább tart a Duna Menti Tavasz. Június 4-én kezdődik, kedden-szerdán mutatkoznak be a bábosok, csütörtökön-pénteken pedig a színjátszók.

– Jövőre nagy valószínűséggel a bábos és a színjátszó kategória a szerkesztett népi játékok kategóriájával bővül, mert ez a folklórban nem kap helyet – mondja Huszár László. Úgy véli, a hagyományőrző színpadon is megállja a helyét az olyan misztériumjáték, mint a Szent család-járás, amelyet Királyhelmecen láttak.

Csak délelőttönként folyik majd a verseny, délutánonként gazdag program várja a gyerekeket a vmk előtti téren, a csoportvezetőket pedig kötetlen szakmai beszélgetések. – Van egy meglepetésünk – árulja el Huszár László –, négyszemélyes népi körhintát hozunk Magyarországról. Ha minden igaz, Vitéz László is eljön, meg a Ládafia Bábszínház, lesz kézműves-foglalkozás, pedagógiai bábjátszás.

Kecskés Marika négy éve szervezi a Duna Menti Tavaszt.

– Négy éve még csupán 27-28 volt a jelentkező csoportok száma, de a következő évben, amikor elkezdtük szervezni a tanfolyamokat, 54 lett. Akkor döntöttünk úgy, hogy legyenek regionális fesztiválok, mert minden iskolába nem mehettünk el Dusza Pistával. Az idén 43-45 csoport jelentkezett, s abból 22 mehet Dunaszerdahelyre.

A háromnapos báb- és színjátszó tanfolyamokat évente kétszer, tavasszal és ősszel rendezik meg, kezdők és haladók egyaránt látogatják. A legutóbbin 36-an vettek részt.

Egy tehetségfelkaroló díjat is szeretnének létrehozni Dusza István emlékére, mert ő volt az, aki a Duna Menti Tavasz csoportjainak válogatásakor rendkívül ügyelt arra, hogy a tehetséges csoportot felkarolja és eljuttassa a fesztiválra.

Az érsekújvári bábosokA szerző felvételei – Dusza István halála a mozgalmat is megviselte. Ezt mindenütt látjuk, amerre járunk – állapítja meg Huszár László –, hiszen ő volt az, aki több évtizede járta a vidéket, s attól kezdve növekedett meg a Duna Menti Tavaszra jelentkező csoportok száma. Nagyon jó szeme volt, a kezdőben is felfedezte a tehetséget. Vezér Kláriék csapatát Harkácsról azért hoztuk el Dunaszerdahelyre, mert Pista úgy látta, van bennük valami. És nem tévedett. Az emlékére alapított díjat az a kezdő csapat kapná, amelyet a válogatók tehetségesnek találnak, de még nem annyira érett, hogy az idén eljusson Dunaszerdahelyre. A következő évben azonban automatikusan részt vesz a fesztiválon, azonkívül az év folyamán szakmai és némi anyagi segítséget is kap, sőt, szeretnénk nyári szakmai táborba is eljuttatni. Hogy melyik lesz ez a csapat, azt a díjkiosztó ünnepségen hirdetjük ki.

Huszár Lászó 1982 óta szervezi a Duna Menti Tavaszt. – Egy biztos: a játék öröme működteti a fesztivált – válaszolja, amikor arról kérdezem, milyen változásokat vett észre az elmúlt évtizedekben. – Ami változást érzek, azt egyrészt a rendszerváltozás hozta. Nem a politikára gondolok, hanem arra, hogy megváltozott a társadalom szerkezete, logikus, hogy ez magával hozta a kultúra szerkezetének a változását is. Kilencvenkilenctől tanfolyamokat szervezünk, tehát egyfajta képzést tudunk adni – 300 koronás részvételi díj ellenében –, s a fesztiválokon már látjuk az eredményeket. A Duna Menti Tavasz nemcsak a fesztivál négy-öt napját jelenti, hanem az év közben végzett munkát is. Ezért alakultak ki a regionális fesztiválok, ezért próbálkoztunk az idén is a helyi zsűrivel. A régióban működő szakembereket próbáltuk összehozni. Évről évre stabilan működő módszertani munka ez, sajnos intézményi háttér nélkül. Egy intézmény akkor működik, ha az adott mozgalomnak, esetünkben a gyermek báb- és színjátszásnak egy szakmai, profi referense van. Nekünk jelenleg nincs, mert nem tudom rá összekaparni a pénzt, és a világ nem érti meg, hogy közművelődés-szervezőkre szükség van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?