Fél Európa falja a Behódolást

ÖSSZEFOGLALÓPárizs. Január eleji franciaországi megjelenése óta három európai országban is listavezető Michel Houellebecq francia regényíró műve, az iszlámellenesnek tartott Soumission (Behódolás).

ÖSSZEFOGLALÓ

Párizs. Január eleji franciaországi megjelenése óta három európai országban is listavezető Michel Houellebecq francia regényíró műve, az iszlámellenesnek tartott Soumission (Behódolás). A vitatott író műve a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merénylet napján jelent meg, és Franciaország mellett Németországban és Olaszországban is a legolvasottabb művek között szerepel. A regény, amelyben 2022-ben a franciaországi elnökválasztáson egy muszlim párt jelöltje győz, élénk vitát váltott ki Franciaországban, ahol többen iszlámgyűlölőnek minősítették a könyvet. Ezzel együtt a Franciaországban 250 ezer példányban kiadott regény már az első héten listavezető volt az eladott könyvek között.

Németországban a kritikusok egyhangú dicsérettel fogadták a Behódolást. A január 16-án – a németországi kiadó szerint 270 ezer példányban – Unterwerfung címen megjelent regény szintén a legtöbbet vásárolt könyv lett. A januári franciaországi merényletek, a németországi Pegida iszlámellenes mozgalom kezdeményezte tüntetések kétségkívül sajátos kontextust kölcsönöztek a könyvnek – vélte a németországi kiadó.

Houellebecq regénye Olaszországban Sottomissione címmel január 15-én jelent meg, és kiadója, a Bompiani már a következő héten bejelentette, hogy több mint 200 ezer példányt adott el olasz földön a könyvből. „Ilyet még sosem láttunk” – nyilatkozta Elisabetta Sgarbi, a Bompiani szerkesztői igazgatója. Példátlan az is, hogy a Behódolás a Bompiani hazai sikerszerzőjét is maga mögé utasította a könyves eladási listán: Umberto Eco Numero Zero című új regénye a második helyre szorult. (Pedig az olasz mester művét is felfokozott várakozás előzte meg. Hősei újságírók, akik új napilapot alapítanak, és szenzációs álhírekkel, nagy leleplezésekkel szállnak be a hírversenybe. Eco egyebek mellett arról mesél, miként válik a hazugságból mítosz a média hatására.) Az olasz kritika egyébként vegyesen fogadta a Behódolást. A La Repubblica január 20-i számában Alessandro Baricco olasz író rosszul sikerültnek ítélte a könyvet. A napilap december közepén Houellebecq „botrányos visszatéréséről” írt.

A „francia irodalom trolljának” eddigi könyveit a Magvető adta ki Magyarországon, a kiadó a Behódolást ősszel tervezi megjelentetni. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?