Február elején startol a nagy mustra, a Berlinale

A világon több mint ezer filmfesztivált tartanak számon. Az idei fesztiválszezon a 37. rotterdami mustrával kezdődik január 23-án, ezt követi a budapesti filmszemle, amely január 29-én startol.

A világon több mint ezer filmfesztivált tartanak számon. Az idei fesztiválszezon a 37. rotterdami mustrával kezdődik január 23-án, ezt követi a budapesti filmszemle, amely január 29-én startol. Február 7-től 17-ig zajlik majd a világ három legnagyobb filmes ünnepének egyike: a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, vagyis a Berlinale. A másik két legnagyobbat májusban Cannes-ban, szeptemberben pedig Velencében tartják.

A berlini filmfesztiválon Szlovákia 1968-ban vett részt először a szlovák és francia koprodukcióban készült, Alain Robbe-Grillet által rendezett A férfi, aki hazudik (Muž, ktorý luže) című opusszal, melynek főszereplője, Jean-Louis Trintignant Ezüst Medvét kapott színészi alakításáért. Szlovákia számára a legsikeresebb az 1989-es Berlinale volt, amikor is Dušan Hanák Szeretlek, szeress című vasutas produkciója „kisza?badult”. A film már 1980-ban elkészült, de dobozba parancsolták, és a vászon helyett évekig a polcra került. Magyar szereplője is van, Csákányi Eszter. A kitűnő, poetikus humorú Hanák-opus Berlinben elnyerte a FIPRESCI (a nemzetközi filmkritikusok) különdíját. Tavaly a cseh–szlovák–német koprodukcióban forgatott új Menzel-film képviselte a szlovák színeket is – ez a mű ugyancsak FIPRESCI-díjjal tért haza a mustráról.

A berlini szemle évek óta igyekszik elősegíteni fiatal színészek nemzetközi pályafutását. Erre teremt lehetőséget a European Film Promotion (EFP) kezdeményezéseként létrejött Shooting Star elnevezésű fórum, amelyre fiatal színészeket hívnak meg, hogy megmutathassák magukat a világnak. Ebben az évben Dániából, Franciaországból, Hollandiából, Svájcból, Nagy-Britanniából, Romániából és Magyarországról kaptak meghívást a jövő sztárreménységei. Romániát a Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott 4 hónap, 3 hét, 2 nap című dráma női főszereplője, Anamaria Marinca képviseli. (A filmet a hazai közönség láthatta már a 8. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon.) Magyarországról Nagy Zsoltot választották a nemzetközi mércével is elismert fiatal tehetségek közé. Az egyszerű eszközökkel, de mélységes szuggesztivitással játszó fiatal színész egyebek között a Kontrollban, a Szezonban, a FEKETEországban nyújtott emlékezetes alakítást. Legújabb filmjét, a Zuhanórepülést, melynek „nagy akciójában” az abszolút főszereplő, a múlt év szeptemberében mutatták be a magyar mozik. Szlovák művész tavaly vett részt először ezen az EFP által kezdeményezett rendezvényen, Táňa Pauhofová színésznő személyében.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fiatal, mindössze hatodszor megtartandó rendezvénye a Talent Campus, melynek keretében a világ fiatal filmesei találkoznak, hogy a szakma nagy öregjeitől tanulják el mindazt, ami átadható.

A Berlinale nemzetközi zsűrijét, amely a 70. Arany Medve sorsáról dönt, a 75 éves görög–francia rendező, Costa-Gavras vezeti majd. Gavras Amen című 2002-es filmjével járt legutóbb Berlinben – művét Arany Medvére jelölték ugyan, de a díjat nem kapta meg. A versenyben biztosan ott lesz már Doris Dörrie német rendezőnő, valamint az amerikai Paul Thomas Anderson új opusa, s egy-egy kínai, mexikói és brazil produkció is. Anderson munkája, a Vérző olaj (There Will Be Blood) jó ajánlóval érkezik Berlinbe: a közelmúltban zárult értékelésen a Los Angeles-i filmkritikusok és a New York-i filmkritikusok is a legjobb filmnek minősítették. A berlini verseny mezőnyéből hiányzik még a volt keleti blokk. Azt viszont már tudni lehet, hogy versenyen kívül bemutatják Andrzej Wajda Katyn című filmjét, amely a hosszú ideig tabuként kezelt 1940-es katyni véres eseményeket dolgozza fel. A mustra retrospektív sorozataiban Luis Bunuel és Francesco Rosi munkásságát elevenítik fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?