Évkönyv, vers, humor

<p>A rövid életű Nova Posoniensia a 18. század legjelentősebb latin nyelvű sajtóorgánumai közé tartozott. Pozsonyban heti rendszerességgel jelent meg a polihisztor, Bél Mátyás szerkesztésében 1721 márciusa és 1722 szeptembere közt.</p>

A pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Tanszéke ezt a patinás címet választotta rendszeresnek tervezett évkönyvének, melyet egy „húsvétváró tanszéki délután” keretében mutattak be a pozsonyi Magyar Intézetben.

Az évkönyv nyelvészeti részét, mely a nyelvi ideológiák kutatásától a kétnyelvűség aktuális kérdésein át a levéltáros oktatók nyelvoktatási kérdéseiig számos gócpont köré szerveződik, Cs. Nagy Lajos nyelvész, a tanszék vendégtanára mutatta be. Az irodalomtudományi térfelet, mely Italo Calvinótól a két háború közti szlovákiai magyar irodalom önláttatási stratégiáin át Ján Chalupka magyarokról szlovák szemmel, de németül írt pikareszk regényéig terjed, Csanda Gábor kritikus, a tanszék egykori növendéke méltatta.

Az évkönyv nem pusztán az oktatók műhelyéből kikerült tudományos dolgozatokat sorakoztat fel, helyet kaptak benne a doktoranduszok, illetve a tehetséges hallgatók legjobb munkái is. A tudományos tevékenység mellett a tanszék hagyományosan irodalom- és művészetcentrikus, ezt bizonyítja az évkönyv irodalmi melléklete is, mely hallgatóink szépírói munkáiból is ízelítőt nyújt. A teltházas, az egykori és a jelenlegi hallgatók mellett független érdeklődőket is vonzó rendezvényt Nagy Csilla húsvéti Kassák Lajos-szavalata nyitotta meg, mely a Magyar intézet aktuális kiállításhoz (Kassák cseh és szlovák képzőművészek szemével) is tökéletesen illeszkedett. A vers azonban nem csak itt került főszerepbe: a Fiatal Írók Körének három képviselője ízelítőt adott húsvétátértelmező irodalmi projektjéből, de felolvastak a tanszék egykori és jelenlegi hallgatói is: Csépe Katalin, aki jelenleg a kassai „ipari” tanára, a férfi-nő kapcsolatot boncolgató, a természeti képződmények nemes egyszerűségét megidéző szerkezetű verseket olvasott fel, majd a komáromi Vaszily Tímea kiforrott, látszatra távoli világokat egyberántó, de a hagyományra mindig reflektáló versnyelvében gyönyörködhetett a hallgatóság. Ezután Gubó Mária frappáns, finom humorral átitatott haikui, végül Blaho Péter tömör, gondos precizitással megfogalmazott költeményei következtek. Az estébe nyúló délutánt Kerepesi Igornak és alkalmi társulatának március dicsőséges idusát megidéző szatirikus elemekben bővelkedő, Kossuth és Széchenyi vitáját megjelenítő darabja zárta.

Az évkönyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, az érdeklődők a tanszék mellett működő Szenci Molnár Albert Egyesület támogatásának fejében ajándékba kapják. A könyv teljes anyaga csakhamar hozzáférhetővé válik a tanszék honlapján is.

Csehy Zoltán

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?