Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban

<p>A tavalyi, 60. jubileumi évadot követően az idei kissé visszafogottabb, de művészileg ugyanúgy tartalmas és színvonalas volt &ndash; mondta Tóth Tibor, a Jókai Színház igazgatója a tegnapi évadzáró társulati ülésen. Varga Emese dramaturg úgy fogalmazott: műfajilag az abszurd drámától az operetten keresztül a Shakespeare-színműig ívelt az elmúlt évad.</p>

Gondolatilag pedig az a dilemma kötötte össze az előadásokat, hogy mennyit áldozunk az életünkből a másik embernek, milyen árat fizetünk a boldogságunkért, mérhető-e az emberi élet értéke ranggal, hatalommal, megvehető-e pénzzel a boldogság, tisztesség, emberség?

A színház a 2013/14-es évadban 203 előadást tartott, ebből 162 volt saját, 22 vendégelőadás, a Vasmacska Filmklubban pedig 19 vetítést rendeztek. Saját előadásaik közül 108-at Komáromban, 28-at más szlovákiai településen, 26-ot Magyarországon játszottak. A nézőszám 56,5 ezer volt, ami elmarad ugyan a tavalyitól, ám a jubileumi évadban nagyon sok kísérőrendezvényük is volt.

Tóth Tibor ismertette a jövő évre tervezett bemutatókat. Már zajlanak a Három kismalac próbái, jövő héten kezdődik Székely Csaba Bányavirág című drámájának olvasópróbája – mindkét bemutatót szeptemberre tervezik. Színre viszik továbbá Závada Pál átiratában Mikszáth Kálmán Különös házasságát, Spiró György Csirkefej című tragikomédiáját, Bulgakov Álszentek összeesküvése című darabját, valamint Az őrült nők ketrece musicalváltozatát.

Tavaly szeptemberben a Jókai Színház pályázatot hirdetett szlovákiai magyar szerzők számára olyan színpadi mű megírására, amelynek központi témája a felvidéki magyar identitás alakulása a történelmi események tükrében. Négy pályamű érkezett be, a Solténszky Tibor dramaturg, Tóth László színháztörténész, valamint Forgács Miklós rendező-dramaturg alkotta zsűri értékelése alapján csupán egy tett eleget a kiírás feltételeinek. Gál István Felvidéki össztánc című librettója harmadik díjat kapott. Első és második díjat nem osztottak ki.

Az évad legemlékezetesebb alakításáért járó Ferenczy Anna-díjat – a kollégák szavazatai alapján – idén az ötvenedik születésnapját is ünneplő Fabó Tibor vehette át. A színész könnyeivel küszködve köszönte meg az elismerést, valamint a Kaszás Attila-díjra való jelölést és az emlékezetes születésnapi köszöntőt is. A legjobb műszaki dolgozó díját a nyugdíjba vonuló Váradi Adolf kapta. A legtöbb előadásban szereplő női és férfi művésznek járó elismerést Tar Renáta (142 előadás) és Majorfalvi Bálint (142 előadás) érdemelte ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?