Év végi zenei dömping

<p>November és december a zeneipar két legerősebb hónapja – ez idén is így van. Rengeteg az újdonság, sok sztár mostanra időzítette új felvételét, nagylemezét. Ezekben a hetekben a vásárlói kedv is jócskán megnő, ezért több rekord születik.</p>

PUHA JÓZSEF

Összeállításunkban csokorba kötöttük az elmúlt napok slágerlistás eseményeit.

A Billboard nagy lépése

Július 1-től számítják bele a dalok brit listájába az internetes zenehallgatást, a streamelést. Most az amerikai Billboard magazin szánta rá magát hasonló lépésre, bejelentette, hogy változik az albumeladási rangsor összeállításának módja.

Az Egyesült Királyságban legalább harminc másodpercig kell hallgatni a zeneszámokat – száz stream egy eladással egyenlő. Az Official Charts Company szerint azért volt szükség az újításra, mert megváltoztak az emberek zenefogyasztási szokásai, s ha a lista a valós piaci helyzetet akarja tükrözni, akkor ezt az ágat is figyelembe kell venni. A Billboard magazin az USA-ban a hagyományos, eladásalapú rangsorolástól elmozdulva szélesebb zenei fogyasztást mérő nagylemezlistát ígér. Az új rendszer alapján egy album dalaiból tíz digitális eladás vagy ezerötszáz online hallgatás egy eladás. A zeneipar üdvözölte a változást. Az első ilyen rangsor ma jelenik meg. A Billboard tavaly februárban változtatott a Hot 100 dallista összeállításának szabályain. A zeneszámok forgalma – maxi CD-n és letölthető változatban –, valamint a rádióállomások játszási adatai mellett beleszámítja az USA területén a videoklipek YouTube-os nézettséget is.

Taylor Swift bravúrjai

Az amerikai Hot 100 listán Taylor Swift saját magát ütötte ki az első helyről. A pennsylvaniai énekesnő tizenhárom héttel ezelőtt a rangsor csúcsára iratkozott fel a Shake It Off című slágerével, amellyel két hétig vezetett. Nyolc hétig – amíg Meghan Trainor felvétele, az All About That Bass uralta a mezőnyt – az ezüstérmes pozícióban szerepelt vele. A Shake It Off-fal három hete visszatért az élre, két hete is vezetett. A múlt héten Taylor Swift a Blank Space című zeneszámmal foglalta el a csúcsot. Ő az amerikai zenetörténet tizedik szereplője (az első énekesnő), aki saját magát váltotta az élen. Taylor Swift október végén kiadott ötödik, 1989 című stúdióalbuma 2014 második legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze az USA-ban. Négy hét alatt 2,21 millió darab fogyott el belőle. Az év legnépszerűbb albuma a Jégvarázs (Frozen) című animációs film tavaly novemberben forgalomba került zenéje, amelyből idén eddig 3,27 millió példányt értékesítettek az amerikai piacon.

Újra leporolt sláger

November 28-án volt harminc éve, hogy megjelent a Band Aid jótékonysági, Do They Know It’s Christmas? (Tudják, hogy karácsony van?) című dala, amelynek bevételét az etiópiai éhezők megsegítésére fordították. A Bob Geldof vezette szervezet 1989-ben és 2004-ben is összehozott egy-egy jótékonysági éneklést, mindkétszer némileg átdolgozva, átírva az időközben örökzölddé vált slágert. Most a negyedik változat hódít, amely a múlt héten az év eddigi legjobb debütálásával, 312 ezer példánnyal érkezett meg a brit lista csúcsára. A Band Aid 30 a bevételből az Ebola elleni küzdelmet támogatja.

Tovább taroló fiúcsapat

A One Direction rekordot állított fel az amerikai nagylemez-eladási rangsorban. A négy angol és egy ír énekes alkotta fiúcsapat az első együttes, amely eddigi mind a négy stúdióalbumával megszerezte az első helyet. A negyedik, a Four 387 ezer darabbal kezdett az élen. A One Direction a brit piacon is elfoglalta a legmagasabb pozíciót, de a vártnál kevesebb, 142 ezer példánnyal. Egy másik fiúcsapat (bár igazából kinőtt már ebből a kategóriából), a Take That is új stúdiólemezzel jelentkezett. A hétfőn kiadott album III címe arra utal, hogy az együttes – nagy meglepetésre – trióként tért vissza. A korongot Gary Barlow, Mark Owen és Howard Donald készítette Jason Orange és Robbie Williams nélkül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?