Kultúra

Eszmék harca a képernyőn

Lehet-e lebilincselő egy film, amelynek 90 százalékában csak beszélnek? Méghozzá egy tárgyalóteremben. Két órán át. Politikai álláspontokról, amerikai belügyeket részletezve, jogi szakterminológiát csillogtatva. Nos, ehhez a forgatókönyvírónak zseninek kell lennie. És Aaron Sorkin zseni.
Juhász Katalin

2021. március 4. 15:54

rr
Sacha Baron Cohen és Jeremy Strong (Fotó: Netflix) 

Ez az amerikai forgatókönyvíró és (újabban) rendező szereti a lehetetlen küldetéseket. Legjobban talán a megtörtént események filmre adaptálása izgatja, ahol ki kell találnia, milyen dialógusok hangozhattak el a szereplők között. Szereti, ha a karakterek jelleme a szókincsükből, hasonlataikból, verbális reakcióikból áll össze. Szereti, ha érvekkel győzik meg, vagy győzik le egymást, okos, illetve érzelmes monológokkal, nyelvi humorral. Ritka bátor hozzáállás ez manapság, amikor a nézők többsége felnőtt mesékre kíváncsi, ahol a főszereplőnek annyi a szövege egy forgatási napra, hogy „Vigyázz! Egy meteorit!” 

Nagy örömmel tölti el a régimódi nézőt, amikor igényes forgatókönyveket díjakkal ismernek el. A Golden Globe ugyan kisebb jelentőségű, mint az Oscar-díj, de a Hollywoodban dolgozó filmes újságírók hamar elérték, hogy rájuk figyeljen a világ, ha díjat osztanak. Elég volt kitalálni „az Oscar előszobája”szlogent, hogy tudniillik, aki Aranyglóbuszt kap, az pár hét múlva nagy eséllyel kaphat Oscart is. Ezt aránylag jól alátámasztja a statisztika – persze, ha megfordítjuk a dolgot, kiderülhet, hogy csak ügyesen kell tippelni az Oscar-jelöltek közül. 

Idén viszont csúszik az ügymenet az Amerikai Filmakadémián, még csak a shortlistek ismertek, így sokkal érdekesebb, hogyan döntöttek a Golden Globe döntnökei.

A chicagói 7-ek tárgyalása a verbalitásra épül, eszmékért, gondolatokért folyik a harc, egy eleve vesztes helyzetből, mivel a bíró elfogultsága már az első percekben evidens. (Frank Langella élete legjobb alakítását nyújtja a gazember bíró szerepében.) Az álláspontok ütköztetése, a frissen hatalomra került Nixon-adminisztratíva embereinek undorító helyezkedése, a vietnámi háború ellen tüntető fiatalok naiv lelkesedése odaszegezi a nézőt a képernyő elé. Persze mindez kevés lenne – főleg manapság –,ha a forgatókönyvből hiányozna a szikrázó izgalom. 

Aaron Sorkin már 1992-ben, az Egy becsületbeli üggyel bebizonyította, hogy látványos akciójelenetek nélkül is lehet kalandos egy történet. Az elnök emberei című, hatalmas sikerű sorozattal, a Charlie Wilson háborújával, a Steve Jobs-szal, a Híradósok című sorozattal és a Social Network-kel, amelynek forgatókönyvéért Oscart kapott. Korábban a pénzcsinálóért és az Elit játszmáért is jelölték Oscarra, ezek a filmek sem a látványelemekkel döngölték földbe a nézőt.

Az Egyesült Államokban máig tananyag a jogi egyetemeken ez a több hónapos tárgyalás, dokumentumfilmek is készültek róla. A ma is gyakran skandált „The whole world is watching!“ (Az egész világ figyel) pedig ott, Chicagóban született 1969-ben, amikor a rendőrök kamerák előtt püfölték a tüntetőket. Sorkinnak azt is sikerül „a sorok között” érzékeltetnie, hogy a szólásszabadságra oly büszke USA nem sokat fejlődött ötven év alatt e téren. 

Az időzítés is remek volt: nem sokkal a tavalyi amerikai elnökválasztás előtt debütált a film a Netflixen, és még csak demokrata párti részrehajlással sem vádolható, mert a vietnami háborút a demokrata Johnson elnök kezdte, és tulajdonképpen a társadalom háborúellenessége segítette hatalomra a republikánus Nixont. Aki természetesen példát akart statuálni az előző évi chicagói tüntetés szervezőinek perével, azt üzenve az amerikai népnek, hogy mostantól szorosabbra lesz véve az a bizonyos gyeplő.

A főszereplők ismert emberek voltak már akkor is. A bohém Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen alakítja, kiválóan) egy rocksztár népszerűségét érte el, stand-upozott is, később pedig megírta az amerikai yippie mozgalom alapművét Steal This Book címmel (Lopd el ezt a könyvet). Tom Hayden, a fehér inges civil aktivista később bejutott a kaliforniai képviselő-testületbe, és ötször választották újra. (Eddie Redmayne itt végre megmutathatta, hogy eszköztelenül is tud játszani, nem csak túlzó mimikával). Kettejük különböző habitusa szépen kidomborodik az esti beszélgetéseken, amikor a vádlottak megvitatják a bíróságon történteket (óvadék fejében szabadlábon védekezhettek), és az is világossá válik, hogy ugyanazt akarták, csak más eszközökkel. 

De mi van akkor, ha valaki most hallja először ezeket a neveket? Semmi. Akkor is élvezni fogja a filmet, mert radikális anarchista nézetek csapnak össze nyakkendős háborúellenességgel, és az a fő kérdés, hogy a fiatalok kihasználják-e a sajtó figyelmét eszméik célba juttatására, vagy inkább a bőrüket igyekeznek menteni, mert tíz év börtön nem vicc. Tovább színesíti a képet a fekete radikális polgárjogi mozgalom, a Fekete Párducok vezetője, Bobby Seale, akit szintén letartóztatnak Chicagóban, de semmi köze az utcai csatává fajult demonstrációhoz. Sorkin mesterien mutatja be, hogyan igyekszik a bíró összemosni a két ügyet, hogy sötétebb színezetet kapjon a hét „gondolatbűnöző” pere. Seale ellen menet közben megszüntették az eljárást (részben a ügyész közbenjárására, aki egy idő után nem bírta a kamuzást), később külön tárgyalták az ügyét. De a vele való bánásmód a film legijesztőbb része. Akár egy külön fimet is érdemelne ez a történetszál, a fajgyűlölet jogi megnyilvánulásának illusztrálására, valamint egy izgalmas korszak bemutatására. 

Nem árulok el többet, hátha még nem ismerik a történetet, és ezek után nézik meg a Netflixen. Tegyék ezt annak tudatában, hogy a forgatókönyv Aranyglóbuszt ért, és az Oscar-shortlisten is szerepel. Március 15-én derül ki, indulhat-e az Amerikai Filmakadémia díjáért Aaron Sorkin elgondolkodtató, felkavaró, és sajnos ma is rendkívül aktuális filmje. 

fff
Bobby Seale (Yahya Abdul-Mateen II) és a 7-ek védőügyvédje (Mark Rylance)               (Fotó: Netflix)
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.