Esélyek nyelvtanulással

Pozsony. Először 2001-ben, a nyelvek európai éve alkalmából tartottak Pozsonyban székelő nyugat-európai kulturális intézetek nyílt napot azzal a céllal, hogy bemutassák tevékenységüket, ám főként, hogy népszerűsítsék a nyelvoktatást, s nyomatékosítsák az idegen nyelvek tanulásának szükségességét.

Pozsony. Először 2001-ben, a nyelvek európai éve alkalmából tartottak Pozsonyban székelő nyugat-európai kulturális intézetek nyílt napot azzal a céllal, hogy bemutassák tevékenységüket, ám főként, hogy népszerűsítsék a nyelvoktatást, s nyomatékosítsák az idegen nyelvek tanulásának szükségességét. A rendezvénnyel kapcsolatos akkori sajtótájékoztatón legalább egy idegen nyelv elsajátításának fontosságát hangsúlyozták, azzal indokolva, hogy valamely világnyelv ismerete elősegíti a kölcsönös kommunikációt, egyben hozzájárul esélyeink bővüléséhez, mivel nyelvtudással könnyebben érvényesülünk szakmai téren is.

Idén nyolc kulturális intézet kapcsolódik be a Nyílt nap a kulturális és nyelvintézetekben elnevezésű programba: a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Goethe Intézet, a The British Council, az Osztrák Intézet, a Francia Intézet, az Olasz Intézet, a Lengyel Intézet, valamint a Spanyol Nyelvi Központ. Ahogy az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elhangzott, a nyílt nap a nyelvek európai napjának (szeptember 26.) „előjátéka”, s immár az új (nyelvi) igényekre kívánja felhívni a figyelmet. A jelenkor kívánalma ugyanis a három évvel ezelőttihez képest némiképpen módosult. Amiként a tájékoztatón elhangzott, manapság az anyanyelv tökéletes ismerete mellett nem csupán egy idegen nyelv elsajátítása célszerű. Előnyös, ha két ún. nagy nyelvet megtanulunk, s ezeken kívül nem árt, ha megismerünk egy ún. kisebbet, mondjuk, valamelyik szomszéd ország nyelvét.

A holnapi nyílt napon prospektusok révén, valamint nyelvi lektorok irányításával a nyelvtanulás lehetőségeivel ismerkedhetnek az érdeklődők – gyerekek, felnőttek egyaránt. Az egyes intézetekben a délelőtt folyamán a látogatók információkat szerezhetnek a nyelvi kurzusokról, ízelítőt kapnak az alkalmazott tanítási módszerekből. Különböző játékok, vetélkedők, nyelvtörők segítségével kerülhetnek közelebb az egyes nyelvekhez, s e játékos versenyeken az adott intézetben indított német, francia, lengyel, magyar, angol, spanyol, olasz nyelvtanfolyamon való részvételt és egyéb díjakat lehet nyerni.

Ahogy valamennyi felsorolt intézetben, a Magyar Intézetben is – a nemzetközi gyermeknap alkalmából – az iskolások aktívan bekapcsolódhatnak a különböző vetélkedőkbe, foglalkozásokba (arcfestés, üvegfestés, rajzolás), népdalok és néptáncok tanulásába, ezenkívül magyar mesefilmeket is vetítenek a gyerekek részére.

14 órától a Hviezdoslav téren az említett kulturális intézetek sátrakat állítanak, jelképesen felépítve ezzel a nyelvek utcáját, ahol ugyancsak lehetőség nyílik bekapcsolódni az intézetek által összeállított vetélkedőbe. Az esti órákban (18.30-tól 20.30-ig) az intézetek zenés programokkal mutatkoznak be a Hviezdoslav téri szabadtéri színpadon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?