És megint nagyot szól a dzsessz

<p>Pozsony. Október utolsó hétvégéjén ismét nagyot szól a dzsessz az Inchebában: 25-én kezdődnek a Pozsonyi Dzsessznapok. A programot mustrálva elmondható: a rendezvény 39. évfolyamának műsora sokszínű, színvonalas, világsztárokban sincs hiány.</p>

STRIEŽENEC SÁNDOR

Elsőként a húzóneveket vegyük sorra: október 25-én, pénteken lép fel Joshua Redman szaxofonos, aki maradéktalanul megfelel a dzsesszvilágsztárról alkotott elképzelésnek. Karrierje 1993-ban indult, ekkor két albuma is megjelent, s még az évben Grammy-díjra jelölték. Vendégzenészként óriási muzsikusokkal játszott együtt (Chick Corea, B.B. King, Rolling Stones), de Redman tudatosan építgette saját együttese útját is. Zenekarvezetőként tizenhárom albumot jegyez, a legutóbbi idén jelent meg Walking Shadow címmel. Repertoárja a klasszikus dzsessztől a funkysabb szerzeményekig terjed, az utóbbi időben szívesen visszatér a bebop témákhoz és a szabadabb kísérethez.

Az amerikai José James új csillaga a modern dzsessz-színtérnek. A kritikusok szerint inkább a hip-hophoz húz, de stílusában ott érződik a soul és a drum and bass hatása, sőt, a For All We Know című albumán klasszikus dzsessz-standardokat énekel, pusztán zongorakísérettel. José James saját együttesével érkezik, s nem túlzás azt állítani: nagy élménynek ígérkezik a bemutatkozása. Akárcsak a Zawinul Legacy Band koncertje, amely a péntek este egyik csúcspontja lehet. Ez a csapat a 2007-ben elhunyt Joe Zawinul együtteseinek tagjaiból alakult, repertoárjuk is az „égi főnök” kompozícióiból áll össze. Zawinul három nevezetes formációt vezetett (Weather Report, Weather Update, The Zawinul Syndicate), ezek reinkarnációjának lehetünk szem- és fültanúi.

Október 26-án, szombaton a legnagyobb durranás a Super Trio koncertje lehet. A trió legmeghatározóbb egyénisége a gitáros Scott Henderson, aki jó húsz évvel ezelőtt megalakította a Tribal Tech nevű, kultikusnak is nevezhető fúziós együttest. És nem akárkik szekundálnak Hendersonnak: Jeff Berlin basszusgitáros és Denis Chambers dobos kíséri.

A Bilal művésznév mára a vokális dzsessz szinonimájává vált. Az előadó az USA-ból érkezik, ahol a kritikusok szerint ő a „legtisztább fekete zene” mai csúcsa. Mellette termékeny zeneszerző és agilis producer, aki más művészek útját is képes egyengetni. Az őt követő produkció is érdekes lehet: a klasszikus francia kultúra és az „újvilági” dzsessz frigyéből már született néhány bizarrul izgalmas produkció, így most is érdemes várakozással tekinteni Guillaume Perret & The Electric Epic műsora elé.

Az idei dzsessznapok programja kiemelten kezeli a szaxofont: a hangszer fent már említett mesterei mellett itt lesz Pozsonyban Chris Potter: a Downbeat magazin olvasói és kritikusai zsinórban négyszer választották meg az év szaxofonosának, és kollégája, Dave Liebman szerint ő a földkerekség egyik legtehetségesebb muzsikusa. Ráadásul formációjában, az Undergrandban nagyszerű zenészek állnak mellette. Örülhetünk a magyar Amadinda együttes fellépésének is – róluk másutt bővebben is írunk majd, annyit azonban mindenképpen érdemes felvetni a meghívásuk kapcsán, hogy a Pozsonyi Dzsessznapok láthatóan nagyon szélesre tárták a kaput a különféle műfajok előtt.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Pavel Daněk főrendező elmondta, hogy a vasárnapi műsor végét mindig célzottan kommerszre szervezik. Vállaltan anyagi megfontolásból, hogy összejöjjön a büdzsé a szereplőgárdára. De nézzük meg, mit is takar jelen esetben a kommersz! Nem mást, mint az angol The Brand New Heaviest, jó néhány slágerrel a tarsolyukban. Ismerve kvalitásukat, úttörő munkájukat az acid dzsessz műfajban, kijelenthetjük: ilyen kommersz mindig jöhet...

Nem szóltunk még a hazai előadókról, sem a B színpadról, amely lassan konkurensévé válik a fő pódiumnak. Érdemes rákattintani a fesztivál honlapjára, október utolsó hétvégéjére bizton találunk értékes zenei csemegét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?