Erős pályakezdés

Penge

Penge

Elsőkötetes írók esetében a kritikus rendszerint az egyéni hang nyomait keresi, eközben persze számot vet a beszédmódok sokféleségével, a válogatás egyenetlenségeivel, és a pályakezdő szerző türelmetlenségével, hogy minden addig szerzett tudást egy korpuszon belül próbál bemutatni. Forgács Péter Szuperholdja azonban a legtöbb sztereotípiát felülírja: a novelláskötet magas szintű mesterségbeli tudást, formaérzéket és ötletgazdagságot mutat.

 

Kapcsolódó cikkünk

A 39 novella 3 fejezetbe (Bebebe, Túlélők, Van egy hely) illeszkedik. Tematikus értelemben változatos a gyűjtemény: a többnyire rövid, feszes írásokban a kisemberek körülményei és dilemmái (Checkpoint Charlie, Elemi boldogság), a hétköznapok kiszámíthatóságába betolakodó véletlenek (Boldog karácsonyt!, Mantis religiosa), az egyén és a hatalom viszonya (Ajtó, Szembesítés), az idegenség (A Helsinki–Budapest járat, Jonathan) és a kiszolgáltatottság témája (Elfekvő, Túlélők) egyaránt megjelenik. A könyv formai és strukturális szempontból mégis egységesnek tűnik: a nyelv gördülékeny; a szövegek cselekményközpontúak; a történések fókuszában rendszerint egy szereplő áll, akinek a figuráján keresztül egy-egy mikrotársadalom hálózatát is megismerjük; és a novellák legtöbbször egy váratlan, az addigi körülményeket radikálisan megváltoztató mozzanattal (csattanóval) zárulnak. Úgy érezzük, a szövegek tétje valójában a leleplezés: mindarról, ami kezdetben normálisnak látszik, kiderül, hogy valójában torz, deviáns, vagy egyszerűen már nem otthonos többé. A séma azonban mindenhol más mintázattá alakul. A Zsében például emlékezetes a város poétikai leírása („A kihalt város úgy feküdt előttünk, mint egy partra vetett bálna.”), Az emlékezet rejtett zugai az asszociatív írástechnika működtetése szempontjából érdekes, az Ajtó című ikernovella erőssége pedig a motívumok kettős elrendezésében rejlik. Kár, hogy egyes megoldások kevésbé működnek: a Madárka talán túlságosan kiszámítható, a címadó novella pedig a szentimentalizmus határán egyensúlyoz.

Forgács Péter: Szuperhold. Madách Egyesület, Pozsony, 2018, 186 oldal

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?