Erős magyar részvétel

Cannes. Ma nyitja kapuit a francia fürdőváros nagy tömegeket vonzó filmes ünnepe, a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A világ egyik legnagyobb mozgóképes szemléje különböző szekcióinak versenyébe idén 96 ország által benevezett mintegy 1800 játékfilmből 54 kapott meghívást, ebből 22 versenyezhet az Arany Pálmáért.

Cannes. Ma nyitja kapuit a francia fürdőváros nagy tömegeket vonzó filmes ünnepe, a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A világ egyik legnagyobb mozgóképes szemléje különböző szekcióinak versenyébe idén 96 ország által benevezett mintegy 1800 játékfilmből 54 kapott meghívást, ebből 22 versenyezhet az Arany Pálmáért. A rövidfilmek versenyébe 80 országból 2233 nevezés érkezett. A héttagú nemzetközi zsűri elnöke Sean Penn amerikai színész-rendező.

Ebben az évben erős a magyar részvétel. Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke arra hívta fel a figyelmet: soha nem fordult még elő, hogy minden szekcióban van magyar versenyző. Mint mondta: „esélyes versenyző és fiatal”. A hivatalos versenyprogramba Mundruczó Kornél Delta című alkotását hívták meg (a fiatal rendező május 10-i számunk Szombati vendége volt). A rövidfilmes versenyprogramban Erdélyi Dániel 411-Z című munkája versenyezhet az Arany Pálmáért. M. Tóth Géza Ergo című animációs filmjét a Kritikusok Hete szekcióba sorolták be. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a szervezet hatodik alkalommal nyitja meg a Magyar Pavilon kapuit a cannes-i seregszemlén, találkozási helyet biztosítva a magyar és a nemzetközi filmszakma számára.

Ahogy a szervezők is elismerték, a szervezést illetően bonyolult évnek ígérkezik az idei, ami már abból is lemérhető, hogy a játékfilmek versenyprogramjában eredetileg csak 19 alkotás volt biztos a megmérettetésre, hármat utólagosan határoztak meg. Ezt a kényszerű késést egyesek az elkészült filmek minőségromlásával kapcsolják össze. Húzó nevek – ők versenyen kívül – így is lesznek a francia filmes paradicsomban. Szinte lehetetlen bejutni Steven Spielberg Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című opusára, amelyet nemcsak a rendező, hanem a főszereplő Harrison Ford is elkísér Canes-ba.

Hasonlóan nagy érdeklődés előzi meg Woody Allen legújabb munkáját, a Vicky Cristina Barcelonát, amelynek parádés színészgárdája – Penélope Cruz, Scarlett Johansson és Javier Bardem – is a francia fürdővárosba érkezik. És még jó néhány sztár koptatja majd a cannes-i vörös szőnyeget, köztük: Catherine Deneuve, Quentin Tarantino, Clint Eastwood és Emir Kusturica. A seregszemle fődíját május 25-én Robert de Niro nyújtja át. (mti, čtk, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?