Eredetiségre törekszünk

Fáradt színészek ültek az évadzáró társulati ülésen a Komáromi Jókai Színházban. Kimerült a színidirektor is. Tóth Tibornak hozott egy tanulságot az idei évad. A jövőben nem vállal kettőnél több szerepet. Nyáron azonban dolgozik. Bercsényi Miklós lesz Kassán a Rákóczi-darabban, Pinczés István rendezésében. Tóth Tiborral a néhány napja véget ért évadról és a komáromi színházi tervekről beszélgettünk.

„Már lemondtam arról az illúzióról, hogy olyan színházat csináljak, ami mindenkinek tetszik”Dömötör Ede felvételeÚgy fogalmazott az évadzáró társulati ülésen, hogy a Komáromi Jókai Színház eredeti előadásokat szándékozik létrehozni.

Minden szinten eredetiségre törekszünk. Ne mondja azt a néző, hogy „ezt az előadást már láttam valahol”. Volt rá precedens, hogy egy-egy sikerdarab végigsöpört az egész magyar színházi nyelvterületen. A mi színházunk is bemutatott ilyen darabokat, de én inkább az eredetiség híve vagyok. Igaz, ebben sokkal nagyobb a kockázat, mint a kész projektekben, amelyeket tervekkel, ne adj’ isten videokazettával együtt letesz a rendező az asztalra, mert abban már ott a siker garanciája. Az új felfedezése, létrehozása kockázattal jár. A siker és a bukás lehetősége egyaránt benne van.

A kulturális tárca új vezetésének fényében vagy inkább árnyékában meg lehet valósítani a terveiket?

Úgy gondolom, a színháznak olykor-olykor kell a megszorítás. Hátrányos helyzetekből mindig kirobbanó erejű produkciók születnek. Minél jobban forrong egy társadalom, minél abszurdabb politikai helyzetek adódnak, az annál jobb táptalaja a színházaknak. Arra azonban vigyáznunk kell, nehogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint amilyenbe 1994-98 között kerültek a kulturális intézmények, amikor működésüket ellehetetlenítették. Nem szeretném, ha megismétlődne a Mečiar- és a Hudec-féle kultúragyilkos rendszer.

Miért nem volt ott a társulat a határon túli magyar színházak találkozóján, Kisvárdán? ĺrtak az újságok ezt-azt...

Engem eddig senki nem kérdezett meg. Pedig nincs itt titok. Azért nem vettünk részt a fesztiválon, mert úgy gondolom, méltatlanul jártak el velünk szemben a válogatók. Egész évadban egyetlen előadásunkat sem nézték meg, csupán videokazettán vagy DVD-n látták, ami nem tudja visszaadni az előadás színvonalát. Én a Vérnászt javasoltam Kisvárdára, ők ezzel nem értettek egyet. Nem szerettem volna alku tárgyává tenni, melyik előadással menjünk, és mivel nem született megegyezés köztem és a válogatók között, úgy döntöttünk, ebben az évadban a Jókai Színház nem lesz ott Kisvárdán. A fesztivál minden szempontból reformokra szorul. Nagyon kifogásolom, hogy alanyi módon, minden határon túli színháznak, minden évben részt kell vennie rajta. Bizonyára van erre is magyarázat, ezeknek a színházaknak ez az egyedüli magyarországi megmutatkozási lehetőségük, viszont akkor más jelleget kellene adni a rendezvénysorozatnak. Az elmúlt 18 év során annyi rossz előadást lehetett látni, ami nem méltó egy versenyprogramhoz, és persze voltak remek előadások is. Én szűkebb versenyprogramot állítanék össze, az off programba meg jöjjön, aki akar. Legyen rang eljutni Kisvárdára! Most rutinszerűen, évad végén, fáradtan oda kell menni, le kell játszani az előadást, azután vagy adnak díjat, vagy nem.

Milyen darabokat láthat a közönség az új évadban?

Október tizenharmadikán mutatjuk be a Doktor úr című vígjátékot. Schlanger András rendezi zenés változatban. Ibsen halálának 100. évfordulója jegyében kerül színre decemberben a Fiatalok szövetsége. Verebes István rendezi, Helyi viszonyok címmel. Egy politikai karrierre vágyó férfi ámokfutásáról szól. Martin McDonagh ír terroristákról szóló rémbohózatát, Az inishmore-i hadnagyot Macskabaj címmel mutatjuk be Lukáts Andor rendezésében. Mivel minden baj egy döglött macskától származik, Kusturica Macskajaja által ihletve változtattuk meg a darab címét. Tarantino, Guy Ritchie és Kusturica világát idéző előadást tervezünk. Martin Huba Dosztojevszkij Karamazov testvérekjét állítja színpadra, sőt a nézőtér fele is a színpadra költözik. Biztosan sokakat megoszt majd az előadás, és nemcsak azért, mert a bérletes nézők nem ülhetnek majd a megszokott helyükön, de Martin Huba szerintem Európa egyik leghaladóbb szellemiségű színházi embere, tőle még nem láttam rossz rendezést.

Milyen előadásokat terveznek a színház stúdiójába?

Jon Fosse Őszi álomja egy időutazás, Lévai Adina rendezi. A Pozsgai Zsolt jegyezte Liselotte és a május című tragikomédia a Komédium Színház vendégelőadásaként érkezik. A Tasnádi István rendezésében színre kerülő Nézőművészeti főiskolának abszurd a sztorija. Világvége van, megszűnnek a színházak. Amikor újra kinyitnak, nincsenek nézők. Ezért nem színészeket, hanem nézőművészeket kell nevelni...

Vendégek jönnek? Hová készül a Komáromi Jókai Színház?

Társulatunk tagja lesz ősztől a debreceni Hajdú László, aki Jordán Tamás osztályában végzett idén az egyetemen. Vendégként várható Bács Ferenc, Csuja Imre. És továbbra is foglalkoztatni kívánom társulatunk nyugdíjas művészeit. Bizonyára csemege lesz a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház több fesztiválon díjnyertes Tóték című előadása Vidnyánszky Attila rendezésében. Társulatunk a budapesti Madách Színházban játssza majd a Chicago című musicalt és a Vérnász című drámát.

Szeptemberben mese várja a gyermekeket, Minden egér szereti a sajtot címmel.

A Tatabányai Jászai Mari Színházból hozzuk díszletestül, jelmezestül, szereplőstül. Remélem, tetszeni fog a gyermekeknek a fehér és a szürke egér szerelmének bábos előadása. És lesz még egy meglepetésünk a gyermekeknek. Bérletben hozzuk a Ghymes együttes Csak a világ végire című mesekoncertjét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?