Ének-szóval Medvesalján

Medvesalja, vagy ahogy a szakkönyvek írják, a Medesalja, a palócok és a barkók határvidékén terül el.
Gyönyörű táj, ahová csak egy út vezet, s onnan is vissza kell fordulni, hisz a Cered-Tajti határ még ma is csak ünnepnapok alkalmával nyílik meg.

Medvesalja, vagy ahogy a szakkönyvek írják, a Medesalja, a palócok és a barkók határvidékén terül el.

Gyönyörű táj, ahová csak egy út vezet, s onnan is vissza kell fordulni, hisz a Cered-Tajti határ még ma is csak ünnepnapok alkalmával nyílik meg.

Abafala után az idén itt rendezték meg a közelmúltban a Gömöri Magyarok Kulturális Ünnepélyét.

A szervezők minden évben más helyszínen tartják, hogy Gömör minden régiójába elvigyék a szép szót, a még élő népdalt, a gyönyörű népviseleteket.

Újbástban hatalmas hőség, nagyon kedves szervezők, műszakilag rosszul felszerelt kultúrház és gyér számú közönség fogadta a fellépőket.

Czikora Ágnes polgármester aszszony bevezetője után Sebők Valéria, a Csemadok rimaszombati területi választmányának elnöke a környék neves szülöttének, Tőzsér Árpádnak a soraival köszöntötte az érdeklődőket. A műsort a helyi vegyes kórus nyitotta meg. Povinszky Elvira kislányával két dalt adott elő, a Semmi sem tökéletes című Bródy-szám refrénjét már a közönség is az előadóval dúdolta. Őket két asszonykórus követte. A péterfalaiak Illés Judit vezetésével már sok éve működnek, dalaikon kívül vörös-fekete kompozíciójú ruháik is nagy sikert arattak. A szentkirályi menyecskék közel húszéves hallgatás után tavaly alakultak újjá, repertoárjukban megőrizték a régi nótákat is.

Az ifjabb generációt a feledi Boglárka gyerekcsoport képviselte. A csoportnak jelenleg több mint harminc tagja van – magyar és szlovák gyerekek vegyesen –, domaházi koreográfiákból álló műsoruk a ráadást is kikövetelte. Az újbásti gyerekek, Básti Tamás, Mede Barbara és Végh Alexandra mesékkel szórakoztatták a közönséget. Nagy derültséggel fogadta a publikum Pelle Szilárdot, az idei Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny első kategóriájának győztesét is, aki A fiatal pár és a kotlós című palóc népmesét adta elő. Újbástban mutatkoztak be először a nagyközönség előtt az Új Gömör Néptáncegyüttes fiatal táncosai.

A romákat várgedei és balogfalai fiatalok, valamint Várady Zsolt képviselte. A várgedeiek Rácz József vezetésével roma táncot mutattak be, míg a balogfalai Bóbika csoport tagjai roma „chippendales”-t. Ez utóbbival tavaly nagy sikert arattak a Falusi Színjátszók Országos Fesztiválján is. A zsenge korú Várady Zsolt virtuóz gitárjátékával kápráztatta el a közönséget, valószínűleg nagy jövő áll előtte.

Az est fénypontjaként a sajókazai Akkord színpad mutatkozott be, akik már majdnem telt ház előtt adták elő A dzsungel könyve saját maguk által megzenésített és koreografált változatát. Az együttes 1980-ban alakult, s az akkor 13 taggal indult csoport mára 53 főből áll. A lelkes fiatalok szépen mozognak a színpadon, bár beszédtechnikájuk még nem tökéletes. Az idén részt vettek a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjában, és készülnek Kapolcsra is.

A szervezők jövőre Rimaszombatban szeretnék megrendezni a fesztivált, hogy a járási központ lakossága is megismerkedhessen Gömör legtehetségesebb amatőr művészeivel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?