Emlékkoncert, spontán kórus és graffiti

New York.

New York. Minden jegy elkelt arra a koncertre, amelyen eredetileg David Bowie énekelt volna, de halála után a legendás zenész munkássága előtt tisztelgő emlékkoncertté alakították az eseményt.

A rendezvény tervét hétfőn reggel jelentették be, alig néhány órával azelőtt, hogy menedzsere nyilvánosságra hozta Bowie halálhírét. A koncertet fél éve szervező Michael Dorf szerint „szomorú véletlen” az előadó halálának és a koncert bejelentésének egybeesése.

A március 31-i, Carnegie Hallbeli rendezvényen olyan művészek lépnek fel, akikre nagy hatással volt a sokoldalú brit előadó, többek között a Roots zenekar, Cindy Lauper, a nyolcvanas évek legendás popénekesnője, Perry Farrell, a Jane's Addiction zenekar frontembere, Bettye Lavette soulénekes, Jacob Dylan folkénekes és Robyn Hitchcock rockzenész.

A koncertet a The New York Times nyomtatott kiadása azzal kommentálta, hogy „most jó lenni David Bowie-nak”. Noha a hétfői lapszám Bowie halálhíre előtt került nyomdába, az interneten sokan gúnyolták emiatt az újságot.

A brit legenda titokban tartotta 18 hónapon át tartó rákbetegségét. Pénteken, 69. születésnapján jelent meg új, Blackstar című albuma. Bowie nemcsak a zenei életre, hanem a színházra és a divatra is nagy hatással bírt az évtizedek során. A jelenleg New Yorkban futó Lazarus című musical zenéjét is ő írta.

A darab rendezője, Ivo van Hove elmondta, Bowie súlyos betegen is annyit dolgozott, amennyit csak tudott. „Igen intenzív időszak volt, mert időnként nagyon beteg volt és kezelésekre járt, de ahányszor csak tudott, eljött a próbákra” – nyilatkozta a rendező a Times magazinnak. „A végén már nagyon törékeny volt testileg, de szellemileg nem. A Lazarus decemberi premierjén a színpadon kapott taps után le kellett ülnie, de már egy új musical készítését javasolta. Úgy éreztem, nem a halállal harcol, hanem az életért. Tovább akart élni” – mondta Ivo van Hove.

Mick Jagger, aki 1985-ben Dancing in the Street címmel készített Bowie-val közös dalt, közleményben emlékezett meg kollégájáról. „David mindig inspirációt és az igazi eredetiséget jelentette a számomra. Munkájában csodálatos módon szemtelen volt. Olyan sok jó időszakunk volt együtt. A barátom volt. Sohasem fogom elfelejteni” – írta a Rolling Stones frontembere.

Elton John Instagram-oldalán posztolt képet David Bowie-ról. „Még mindig sokkban vagyok. Sohasem hittem volna, hogy ez eljön. Őszinte részvétem Imannak és a családnak. Csodálatos élet volt. Csodálatos karrier” – írta a kép mellé Elton John.

Virágokkal, gyertyákkal és üzenetekkel gyászolják választott városában, New Yorkban a brit rock-sztárt. Rajongók tucatjai helyeznek el virágokat és mécseseket a SoHo negyedben lévő otthonánál és a New York Theatre Workshop nevű színháznál, ahol az énekes-dalszerző és producer Lazarus című musicaljét játsszák. „Nyugodj békében, David Bowie!” – írták ki hatalmas betűkkel a Times Square-en.

A brit főváros Brixton negyedében rajongók százai gyűltek össze kedd este az előtt a Stansfield Road-i ház előtt, ahol David Bowie felnőtt. A tömeg egy idő után spontán kórussá alakult, az emberek sorban énekelték a rocklegenda legismertebb szerzeményeit.

A London belvárosában álló, 190 méter magas BT Tower tetején elhelyezett kijelzőn hétfőn és kedden éjjel a „Rest in peace David Bowie” (Nyugodj békében David Bowie) felirat körözött. (MTI, bbc, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?