Emberségből jeles

Az ember legdrágább kincse az egészsége. A család szeme fénye pedig a gyermek. Amikor éppen ez utóbbinak, a család szeme fényének az egészsége kerül veszélybe, a szülők a „csaknem lehetetlenre” is vállalkoznak. ĺgy volt ez a Nagymagyari Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola akkor még 6.

Az ember legdrágább kincse az egészsége. A család szeme fénye pedig a gyermek. Amikor éppen ez utóbbinak, a család szeme fényének az egészsége kerül veszélybe, a szülők a „csaknem lehetetlenre” is vállalkoznak. ĺgy volt ez a Nagymagyari Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola akkor még 6. A osztályos tanulója, Zsigmond Zsuzsika esetében is.

Szeretni és szeretve lenni olyan, mintha kétfelől sütne ránk a nap – e szép gondolat érvényes mindazokra, akik az elmúlt egy évben valamiképpen kapcsolatba kerültek Zsuzsikával.

Egy évvel ezelőtt, 2002 júliusa végén történt. A kislány hirtelen megbetegedett. Az orvosok súlyos, de gyógyítható kórt diagnosztizáltak nála. Elkezdődött az orvosok és Zsuzsika szívós harca a leukémia ellen. A törékeny édesanya a súlyos teher alatt nem roppant össze. Bizakodott, éjjel-nappal kislánya mellett volt. Az egyre igényesebb gyógykezelés nem csak lelki terhet jelentett a Zsigmond családnak, hanem anyagi gondokat is okozott. Ekkor Dávid Erzsébetnek, a kislány osztályfőnökének a javaslatára az egész iskola megmozdult. Az erkölcsi és anyagi támogatás jelszava a „Zsuzsikának – Zsuzsikáért” lett. A felhíváshoz az iskolán kívül a község lakosai, vállalkozók is csatlakoztak, akik a Zsuzsika érdekében nyitott folyószámlára küldött kisebb-nagyobb összegekkel támogatták gyógykezelését. Ha a kislány testi ereje fogytán volt is, a legyengült szervezetet megterhelő gyógykezelés alatt lélekben nagyon erős maradt. Ha tehette, tanult. Az iskolai év vége felé pedig egyre gyakrabban látogatott el szeretett osztálytársai közé. Ezért nem okozott gondot a pedagógusoknak, amikor dönteni kellett érdemjegyeiről.

Az orvosi ellenőrzések alapján már majdnem gyógyultnak tekinthető Zsuzsika. Azért, hogy valóban folyamatosan kezelhették őt, édesanyja ezúttal fejezi ki háláját és köszönetét mindazoknak, akik segítettek: az osztály- és iskolatársaknak, a község lakosainak, a vállalkozóknak, a bérmálkozóknak, akik lehetőségükhöz mérten anyagilag hozzájárultak kislánya gyógyításához.

Reméljük, hogy Zsuzsika egészségi állapota a nyári vakáció alatt tovább javul, és szeptembertől már „mindennapos vendége” lesz a nagymagyari alapiskola 8. A osztályának. „A szeretetet szét kell osztani az emberek között, hogy el ne fogyjon” – vallotta egykor a költő Garai Gábor. És Zsuzsikában szeretetből is nagyon sok van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?