Elkészült az új színpad, a Stúdió 50

Komárom. Kamaratermet avatnak szombaton a komáromi Jókai Színházban. A jogelőd, a Magyar Területi Színház megalakulásának fél évszázados évfordulója előtt tisztelegve az új színpad a Stúdió 50 nevet kapja.

Komárom. Kamaratermet avatnak szombaton a komáromi Jókai Színházban. A jogelőd, a Magyar Területi Színház megalakulásának fél évszázados évfordulója előtt tisztelegve az új színpad a Stúdió 50 nevet kapja.

Mint azt Kiss Péntek József színidirektor elmondta, Szlovákiában jószerével nincs már olyan színház, amelynek ne lenne megfelelő stúdióterme egyrészt a kamaraelőadások, másrészt a próbák számára. Komáromban e téren eddig mostoha körülmények uralkodtak: a próbák részben a volt varrodában folytak, részben a nagyszínpadon, ez utóbbi esetben azonban, érthető okokból, nem lehetett előadást tartani. Igaz, a földszinti körterem elméletileg stúdió- és próbateremként is szolgálhatott volna, gyakorlatilag azonban – a hangszigetelés hiányának és a nem túl szerencsésen kialakított kis pódiumnak köszönhetően – csak a holt terek számát gyarapította. Néhány évvel ezelőtt egy-két próbálkozás erejéig színházi feladatokkal ruházták fel a helyiséget, de be kellett látni, hogy a folyamatos zaj nem kedvez a művészi élménynek. „Mintha csak a közeli útkereszteződésben játszottunk volna” – emlékszik vissza Kiss Péntek József.

A körtermet a nyári hónapok alatt, a kormány anyagi támogatásának hála, sikerült átalakítani, így a színház épületében új, nyolcvan nézőt befogadni képes stúdió jött létre. Az 5 milliós összegből futotta a színház külső megvilágításának, valamint a nagyszínpadnak – a padlónak és a textileknek – a felújítására is. A körterembeli munkálatok során némileg meghoszszabbították a helyiséget, megoldották a nyílászárók és a padló hangszigetelését, reflektorokat szereltek fel, továbbá öltözőket hoztak létre, hogy a stúdió önálló kis egységként működhessen. A feketébe öltöztetett kamaraterem legpraktikusabb eleme minden bizonnyal a nézőteret alkotó, négy részből álló dobogórendszer, amely rendkívül variabilis, különböző módokon állítható fel, kialakítható vele aréna, fél aréna és klasszikus nézőtér is. A színház vezetése azt tervezi, hogy az új színpadon saját kamaraelőadásoknak, monodrámáknak, továbbá vendégelőadásoknak, kamarakoncerteknek biztosít teret. Nem utolsó lehetőség ez a társulat tagjainak, akik zavartalanul kiélhetik kísérletező kedvüket ezen a helyen.

Szombaton, a teátrum jubileumi évadának nyitó eseményén, a Stúdió 50 felavatásán köszöntőt mond Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, valamint fellépnek a komáromi társulat művészei. Ropog József és a társulat új tagja, Molnár Xénia a „kamaragálán” az elmúlt ötven esztendő színházi és közéleti történésein vezeti keresztül a nézőket – az alkalmi összeállítás egyebek között lapunk múltbeli évfolyamainak írásaira, ezeken keresztül az egyes időszakok jellegzetes stílusára, hangvételére, valamint a színház dokumentumaira, egykoron volt előadásainak így vagy úgy, de felejthetetlen pillanataira épül. A műsorban közreműködik Szentpétery Aranka, Varsányi Mari, Boráros Imre, Bandor Éva, valamint Benkő Géza és Tóth Attila. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?