Elhunyt Ligeti György

Nyolcvanhárom éves korában Bécsben elhunyt Ligeti György zeneszerző. Ligeti György, akinek leghíresebb műve a Le Grand Macabre című opera, 1956-ban távozott Magyarországról, Bécsben telepedett le, s osztrák állampolgárságot kapott.

Nyolcvanhárom éves korában Bécsben elhunyt Ligeti György zeneszerző. Ligeti György, akinek leghíresebb műve a Le Grand Macabre című opera, 1956-ban távozott Magyarországról, Bécsben telepedett le, s osztrák állampolgárságot kapott. Ő szerezte a Stanley Kubrick amerikai rendező 2001: Űrodüsszeia című, 1968-ban elkészült filmjének zenéjét is. Ligeti György 1923-ban született Erdélyben magyar szülők gyermekeként. Apját és fivérét a nácik megölték. Műveit a nyugati avantgárd zene mellett a magyar muzsika is jellemzi. Pályája során rengeteg nemzetközi elismerésben részesült, tiszteletbeli tagja a világ számos zenekarának. 1991-ben Pierre Boulez és Leonard Bernstein után harmadikként ő kapta meg a legmagasabb japán kulturális kitüntetést, a Császári Díjat. 1996-ban UNESCO-díjjal és Wolf-díjjal jutalmazták, ez utóbbit megosztva Zubin Mehta indiai származású karmesterrel. A finn Wihuri Alapítvány 2000-ben Sibelius-díjat adományozott neki, 2003-ban a neves zeneesztétáról, a Theodor W. Adornóról elnevezett díjjal tüntették ki. 2004-ben elnyerte a svéd zenei Polar-díjat és életművéért a Frankfurti Zenedíjat is. Három évvel ezelőtt, 80. születésnapja alkalmából, Kossuth-díjjal tüntették ki. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?