Elhunyt Kobzos Kiss Tamás

Budapest. Hosszú be-tegség után, életének 66.

Budapest. Hosszú be-tegség után, életének 66. évében elhunyt Kobzos Kiss Tamás zenész, előadóművész, zenepedagógus.

A Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész elsősorban a magyar régizene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók zenéje, a magyar népzene és a kortárs zene területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúrénekek-nek, újjáélesztette a 16. századi magyar énekkincset.

Kobzos Kiss Tamás 1950-ben született Debrecenben. Egyetemi évei alatt tanult meg gitározni, 1973-ban a Délibáb együttesbe került, ahol népzenét játszott brácsán és kobzon. Pályafutása együtt indult a táncház-mozgalommal. 1973–1974-ben zenét gyűjtött a Mezőségben, Gyimesben és a baranyai moldvai csángóknál.

Gitárosként a régizene is foglalkoztatta, virágénekeket énekelt, hatással volt rá az amerikai folkmozgalom. Később jött a reneszánsz zene, Tinódi, Balassi, valamint a török zene. Egy rövid ideig a Kaláka együttesnek is tagja volt. Csokonai-dalokat jelentetett meg, és 20. századi magyar verseket is megzenésített.

A Kobzos előnevet 1977-ben vette fel. 1981-ben jelent meg az első lemez, amelyen játszott: a Kecskés együttes Zene a reneszánsz kori Erdélyben című anyaga. Ekkor ismerkedett meg René Clemencic bécsi régizenésszel, akinek formációjával, a Clemencic Consorttal hosszú időn keresztül játszott. Miquèu Montanaro provence-i zenésszel 1982-től játszott duóban, több mint tíz éven át.

Szólistaként, énekmondóként sok száz koncertet adott Magyarországon, a környező országok magyarlakta településein, Európa majdnem minden országában, valamint Japánban, Kínában és az USA-ban. 2007-től öt éven át a Zeneakadémián is tanított. Több tanulmányt írt a népzenetanítás témakörében. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, tavaly kapta meg a Kossuth-díjat. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?