Elhunyt Garaj Lajos

A szlovákiai magyar felsőoktatás újabb nagy öregje távozott az élők sorából. Életének 76. évében január 7-én, hétfőn elhunyt Garaj Lajos irodalomtörténész, műfordító, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyugalmazott docense. Már az elmúlt év augusztusában, amikor 75.

A szlovákiai magyar felsőoktatás újabb nagy öregje távozott az élők sorából. Életének 76. évében január 7-én, hétfőn elhunyt Garaj Lajos irodalomtörténész, műfordító, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyugalmazott docense. Már az elmúlt év augusztusában, amikor 75. születésnapja alkalmából köszöntötte lapunk hasábjain bensőséges, meleg hangú írással volt tanítványa, Fazekas József, sem szolgált túl jól az egészsége. Ám ebben a megromlott egészségi állapotban is dolgozott még – most már végérvényesen utolsóvá vált művén: a Madách Imréről írt monográfián.

„Garaj Lajos a második világháború után újrainduló szlovákiai magyar szellemi élet jelentős tudományos teljesítményt felmutató személyiségei közé tartozik, jóllehet ig?azi tehetsége, szakmai felkészültsége az adott politikai-társadalmi közegben nem bontakozhatott ki teljes mértékben. Ennek ellenére eddigi munkássága tudományos életünk fontos részét alkotja, s jelentős ösztönzéseket adhat a további kutatásokhoz” – írta róla pályáját összegezve Fazekas József.

Irodalmárként a magyar-szlovák irodalmi kapcsolatokkal, Gömör megye múltjával, valamint Madách szlovák fogadtatásával foglalkozott. Több egyetemi tankönyvet írt, ezek közül az egyik legfontosabb (melyet egyetemi oktató kollégájával, Jaroslava Pašiakovával közösen jegyez), a Bevezetés a magyar irodalom és kultúra történetébe a rendszerváltás után jelent meg szlovák nyelven. A modern magyar regény című szlovák nyelvű monográfiája 1999-ben látott napvilágot. Nagy szakmai felkészültségéről, tájékozottságáról tanúskodik, hogy több irodalmi lexikon számára készített jelentős számú szócikket. Az ő fordításában jutott el a szlovák olvasókhoz egyebek mellett Szabó Magda: Az őz, Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét, Hernádi Gyula: Az erőd, Duba Gyula: Ugrás a semmibe című regénye.

A magyar tanszék víg ke?délyű, derűs, nyugalmat árasztó oktatójaként nemzedékek egész sorát avatta be a magyar irodalom szépségeibe. Sokan megőrizzük emlékezetünkben Garaj tanár urat, aki a magyar irodalmi életből származó anekdotáival még az előadásai közti szünetet is érdekfeszítővé tudta tenni. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?