Elhunyt Doris Lessing Nobel-díjas brit írónő

ÖSSZEFOGLALÓLondon. Elhunyt 94 éves korában Doris Lessing brit írónő. Családja közleménye szerint tegnap kora reggel békésen elaludt. Doris Lessingnek több mint 60 könyve jelent meg.

ÖSSZEFOGLALÓ

London. Elhunyt 94 éves korában Doris Lessing brit írónő. Családja közleménye szerint tegnap kora reggel békésen elaludt. Doris Lessingnek több mint 60 könyve jelent meg. A fű dalol című, 1949-ben publikált első regénye egy gyilkosság, egy csendes őrület, egy mindkét félre nyomorúságot mérő házasság története – az írónő ezzel a művel vált világszerte ismertté. Az irodalomtörténet viszont nem ezt a kötetét tartja a legjelentősebbnek, hanem a modern regénytechnikákkal dolgozó, feminista klasszikusként kezelt Az arany jegyzetfüzetet. A két említett mű mellett magyarul Eldorádó című elbeszéléskötete, valamint Az ötödik gyerek című regénye is olvasható.

Lessing 2007-ben vehette át az irodalmi Nobel-díjat. A svéd akadémia úgy méltatta, mint „azt a női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélőt, aki (műveiben) kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt”. Az indoklás szerit „az emberiséget a primitívebb életformához visszakényszerítő globális katasztrófa látomása különösen foglalkoztatja Doris Lessinget, s ez újra és újra felbukkan az utóbbi években írt könyveiben”.

Az 1919-ben Perzsiában (a mai Iránban) született és Rhodesiában (a mai Zimbabwében) felnőtt írónő mindvégig az elnyomott népek és nemzetiségek szószólójaként lépett fel. 1949 óta élt Londonban, regényeit, rövid történeteit realisztikus stílusban írta. Műveit éles társadalombírálat, a kolonialista és a rasszista megnyilvánulások elítélése jellemezte, gyakran foglalkozott a női jogokkal, a feminizmussal.

Életének magyar vonatkozásai is voltak: fiatalon elkötelezte magát a brit kommunista pártnak, az 1956-os forradalom szovjet eltiprása viszont benne is súlyos politikai-érzelmi törést okozott, a szovjet beavatkozás hatására kilépett a kommunista pártból. (MTI/APA/dpa, k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?