Elhunyt a világ legidősebb aktív filmrendezője

MTI-HÍRLisszabon. Százhat éves korában csütörtökön elhunyt Manoel de Oliveira portugál rendező. A világ legidősebb aktív rendezőjének utolsó, A restelói öreg című rövidfilmjét decemberben, 106. születésnapjára időzítve mutatták be.

MTI-HÍR

Lisszabon. Százhat éves korában csütörtökön elhunyt Manoel de Oliveira portugál rendező. A világ legidősebb aktív rendezőjének utolsó, A restelói öreg című rövidfilmjét decemberben, 106. születésnapjára időzítve mutatták be. De Oliveirát idős korában is fűtötte a munkavágy, az életkedv és a harci szellem. Bírálta a hatalmat, a lisszaboni kormány takarékossági politikáját, és legutóbbi munkáiban főként a válság hatására gyorsan elszegényedő hazája problémáival foglalkozott.

Az 1908-ban Portóban született rendező pályafutása során több mint ötven filmet készített. Első alkotása az 1930-as években készült Douro, Faina Fluvial című némafilm volt, amely a Duero folyónál dolgozó munkásokat mutatta be. Első játékfilmjét Aniki-Bóbó címmel készítette el 1942-ben. A film, amely egy utcagyerekek közötti szerelmi történetet mesél el, Portugáliában tiltakozások sorát váltotta ki állítólagos erkölcstelensége miatt. Legtöbb munkáját hatvanadik születésnapja után forgatta. Olyan sztárokkal dolgozott, mint Catherine Deneuve, John Malkovich és Marcello Mastroianni. Filmjeiben nemcsak rendezőként, hanem gyakran forgatókönyvíróként is közreműködött, a vágásnál is segített és producerként is aktív volt. 1997-ben az Utazás a világ kezdetéhez című alkotásáért megkapta az Európai Filmdíjat, életművét 2004-ben a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán díjával jutalmazták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?