Elárverezik A kis herceg első eredeti illusztrációját

<p>Elárverezik Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művének első eredeti illusztrációját december 9-én az Artcurialnál &ndash; jelentette be csütörtökön a párizsi árverési ház.</p>

A kis herceg eredeti kiadásának illusztrációjául szolgáló akvarell rajz árát 400-500 ezer euróra becsülik.     A vízfestékkel és tintával készült 21,2 x 23,9 centiméteres rajzon "Antoine de Saint Exupéry" aláírása látható (kötőjel nélkül), és az 1943-as eredeti kiadás 17. oldalán látható – tette hozzá az Artcurial.    Az akvarell a B612-es kisbolygót, a kis herceg bolygóját felfedező török csillagászt ábrázolja, amint ujjával egy képletekkel teliírt táblára mutat.    Antoine de Saint-Exupéry francia pilóta és író az 1940-es francia fegyverletétel után New Yorkba menekült. Könyveinek (Éjszakai repülés, Az ember földje) és hősies pilóta hírnevének köszönhetően ő volt ekkor a legismertebb francia.     Amerikai kiadója egy mesét kért tőle 1942 karácsonyára. Saint-Exupéry végül 1943-ban adta le a kéziratot és a rajzokat a kiadónak, mielőtt Észak-Afrikába utazott.    Az eredeti kiadás 1943-ban jelent meg a New York-i Reynal and Hitchcock kiadónál, a kézirat pedig a Pierpont Morgan könyvtárba került. Az eredeti kiadás illusztrációjául szolgáló akvarell rajzokat felesége, Consuelo Saint-Exupéry salvadori származású írónő vitte Franciaországba.    A kis herceg eddig több mint 270 nyelven, 145 millió példányban jelent meg. A Saint-Exupéry életében megjelent mű Ázsiában és Afrikában már nem tartozik szerzői jogi védelem alá, Franciaországban 2035-ben, az Egyesült Államokban 2038-ban, a világ többi országában pedig 2015. január 1-től lesz köztulajdon.    Saint-Exupéry 1944. július 31-én tűnt el repülőgépével a marseille-i partoknál, amikor a szövetségesek provence-i partraszállásának előkészítése érdekében hajtott végre küldetést. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?