Egyszeres könyvvitel

Az egyéni vállalkozások szaporodásával egyre több könyvelő hirdeti szolgáltatásait, illetve különféle szervezetek indítanak efféle tanfolyamokat.

Az egyéni vállalkozások szaporodásával egyre több könyvelő hirdeti szolgáltatásait, illetve különféle szervezetek indítanak efféle tanfolyamokat. A szlovákiai és magyarországi sajtót, szakirodalmat egyaránt követő olvasónak feltűnhet, hogy a szlovákiai szövegekben az „egyszerű könyvelés” kifejezés az általános, például: „Egyszerű és kettős könyvelést vállalok” (Csallóköz 2000.2.22.); „Melyik üzleti-közgazdasági tanfolyamok iránt legnagyobb az érdeklődés? – Hosszú idő óta az egyszerű és kettős könyvelés vezeti a népszerűségi listát” (Új Szó 2002.4.5., a pozsonyi Humboldt Intézet tanfolyamairól). A magyarországi hirdetésekben, tankönyvekben ezzel szemben az „egyszeres könyvvitel” fordul elő.

Miből adódik ez a nyelvhasználati eltérés? Először is vizsgáljuk meg e kifejezések második tagját! A mai magyar nyelvben megkülönböztetjük a „számvitel”-t, mely a vállalkozások és egyéb szervezetek vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről információkat szolgáltató nyilvántartási, elszámolási és beszámolási rendszer, valamint a „könyvvitel”-t, mely a számvitel részét képezi, és az eszközök és források állományáról, ezek változásáról vezetett rendszeres elszámolás. A szlovákban viszont mindkét fogalomra az „účtovníctvo” megnevezést használják, s csak a szövegkörnyezet alapján dönthető el, hogy melyik értelemben szerepel. Az említett két fogalomhoz szorosan kapcsolódik a „könyvelés” – szlovákul „účtovanie” –, vagyis a könyvvitel konkrét megvalósítása, a könyvviteli feljegyzések vezetése. A szlovákiai magyar szóhasználatban azonban a könyvelés, könyvvitel, számvitel szavak jelentése egybemosódik, s mivel mindennapjainkban gyakrabban találkozunk a konkrét könyvelési folyamattal, továbbá ismerjük a „könyvel, könyvelő” szavakat, ezért mind az účtovníctvo, mind az účtovanie szavakat könyvelésnek fordítjuk, illetve ezt használjuk ‘könyvvitel, számvitel’ értelemben is. Például a Humboldt Intézet szórólapján az indítandó tanfolyamok között a „Jednoduché a podvojné účtovníctvo” van feltüntetve, vagyis fenti idézetünkben a könyvelés az účtovníctvo megfelelőjeként szerepel – a szabatos könyvvitel helyett. Egy másik idézetben a könyvelés a számvitel helyett áll, ugyanis a mondatban a számviteli törvény megsértéséről van szó: „ĺgy történhetett meg, hogy a vasút olyan jogi szolgáltatásokért kiállított számlákat is kifizetett, amelyeken nem volt feltüntetve az óraszám, ami elengedhetetlen az ár kiszámításához és ellentétben van a könyvelési törvényekkel.” (Új Szó 2001.2.9.). A laikusok számára egyébként Magyarországon is gondot jelent e három fogalom, illetve szó elkülönítése (különösen a formai-szemantikai szempontból hasonló könyvvitel – könyvelés szavaké), erre utal az is, hogy az értelmező kéziszótár szerint a könyvelés szónak van ‘könyvvitel’ jelentése is, ez azonban nem hivatalos.

A könyvvitel és könyvelés szavak jelentésének egybemosása azzal is összefügg, hogy régebben valóban szinonimáknak tekintették őket. A Révai Nagy Lexikonában például így kezdődik a könyvelés címszó: „Könyvelés v. könyvvitel általában véve minden rendszeres könyvszerű feljegyzés a gazdálkodó alany vagyonára, illetve annak változására vonatkozóan.” A lexikon az akkori (19. század végi, 20. század eleji) helyzetnek megfelelően még „egyszerű és kettős” vagy „rendszeres könyvvitel”-ről beszél, illetve az előbbi szinonimájaként szerepel a szövegben még a „könyvelési feljegyzések” kifejezés is.

Az egyszerű könyvvitel a német „einfache Buchführung/Buchhaltung” tükörfordítása, akárcsak a szlovák jednoduché účtovníctvo. A némettől és a szlováktól eltérően azonban a magyarban a múlt század első felében az egyszerű jelzőt az „egyszeres” váltotta fel, egy ideig még használatos volt mindkét megnevezés; a hatvanas évek elején kiadott Új Magyar Lexikon például mindkét jelzőt feltünteti: „A könyvviteli rendszer lehet egyszeres (egyszerű) ~, amely csak az eszközök (aktívák) és kettős ~, amely mind az eszközök, mind a források (passzívák) változásait folyamatosan nyilvántartja.” A magyarországi számviteli törvényben, a mostani közgazdasági tankönyvekben, szakkönyvekben azonban már csak az egyszeres könyvvitel kifejezéssel találkozunk. Az egyszerű könyvvitel viszont tovább él a szótárakban, a szótárírók ugyanis igen gyakran más korábbi szótárakból merítik anyagukat, s kortárs anyagon nem ellenőrzik az esetleges terminológiai változásokat. Ez a helyzet szlovák-magyar viszonylatban is, sőt esetünkben azért is nehéz megállapítani az adekvát célnyelvi (magyar) megfelelőt, mert az általános szótárak az účtovníctvo magyar megfelelőit nem különítik el megfelelően, továbbá e szóra vagy nem hoznak példát (szókapcsolatot), vagy példaként csak a fontosabb, kettős könyvvitelt szerepeltetik.

A mai magyar (magyarországi) közgazdasági terminológia és nyelvhasználat szempontjából elavult és nem szabatos egyszerű könyvelés kifejezés jó példát szolgáltat arra, hogy szakszavak, szakkifejezések magyar megfelelőjének keresésekor nem elegendő csak a szótárakra hagyatkozni, mivel szóanyaguk általában egy korábbi nyelvállapotot tükröz, mindenképpen szükséges kortárs szöveganyag vizsgálata is.

Gramma Nyelvi Iroda

Ügyfélszolgálatunk szerdánként 9,00-13,00 között a 0031/550-42-62-os telefonszámon várja az érdeklődők kérdéseit.

Címünk: GRAMMA, 929 01 Dun. Streda, Hlavná ul. 50/16; e-mail: [email protected]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?