Egyre emelkedő színvonal

Galánta. Huszonegy kórus, több száz énekes részvételével zajlott a múlt héten péntektől vasárnap estig a XIV. Kodály Napok. Fő rendezvényei, köztük a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye Galántán zajlottak, de a kórusok a környező falvakban is felléptek pénteken és szombaton.

A gálakoncertet a kórusok hatalmas összkara zártaSzőcs Hajnalka felvételeA rendezvénysorozat pénteken délután a galántai városháza előcsarnokában a tavalyi jubileumi Kodály-év jeles eseményeit bemutató kiállítás megnyitójával kezdődött. A nyitóhangversenyen a Pécsi Mecsek Kórus és Veszprém Város Vegyeskara énekelt a deáki Nagyboldogasszony római katolikus templomban. Szombaton a Galántai Városi Művelődési Központban zajlott a kórusok minősítő versenye. Majd a vasárnap délelőtti kiértékelésen a héttagú zsűri – Sapszon Ferenc zsűrielnök, Liszt-díjas érdemes művész, Erdélyi Ágnes karnagy, Hartyányi Judit karnagy, Ittzés Mihály karnagy, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, Kertész Attila Liszt-díjas karnagy, Kollár Éva Liszt-díjas karnagy, a KÓTA elnöke és Kneifel Imre karnagy mondott véleményt a teljesítményekről és adott tanácsokat a karnagyoknak. Az értékelő bizottság titkára Duka Zólyomi Emese, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke volt.

A vasárnap délutáni gálakoncerten már felszabadultan, versenydrukk nélkül adhattak elő egy-egy zeneszámot a kórusok. Igaz, ez az esemény sem volt izgalom nélküli, hiszen az eredmények az ünnepélyes kihirdetésig titkosak voltak. Végül is 2 bronz-, 7 ezüst, és 12 aranyminősítést adhatott át a karnagyoknak Sapszon Ferenc, Duka Zólyomi Emese, Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke és Mézes Rudolf, a Csemadok Galántai TV titkára. A gálakoncertet a kórusok összkara zárta. A háromnapos rendezvény záróeseménye a galántai Szent István király római katolikus templomban tartott hangverseny volt, amelyen a Győri Liszt Ferenc Kórus, a Pécsi Mecsek Kórus, Veszprém Város Vegyeskara és a Medveczky Ádám karmester által vezetett Győri Filharmonikus Zenekar lépett fel.

SAPSZON FERENC A XIV. KODÁLY NAPOKRÓL

A versenyről Sapszon Ferenc, a zsűri elnöke, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szö?vetségének tiszteletbeli elnöke így nyilatkozott lapunknak:

„Tizenvalahány éve járok a galántai Kodály Napok értékelő bizottságába, háromévente már nagyon várjuk ezt az eseményt. Ebben az évben jelentős fejlődést és javulást észleltünk csaknem minden kórusnál. Ahhoz képest, amit három éve hallottunk, nagyon nagy a fejlődés. Nem mi adtunk ajándékot a díjakkal, hanem mi kaptunk ajándékot a kórusoktól, amiért nagyon hálásak vagyunk. Abban bízom, hogy a javulás, a kórusok színvonalának emelkedése folytatódni fog. Ezt szolgálta a vasárnap délelőtti megbeszélés is, amelyen megvitattuk, egyes kórusoknak min kellene még dolgozniuk, például, hogy jobban figyeljenek az intonációra, a tiszta éneklésre, hogy ne a szok??ványműveket énekeljék, hanem bátran nyúljanak hozzá a nekik való, kevésbé ismert kórusművekhez is. Ha a tanácsokat megfogadják, három év múlva további fejlődést fogunk tapasztalni.” (gl)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?