Egyedülálló kezdeményezés

Párkány. A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás, a Ghymes együttes és az Eurohíd Alapítvány július 7-én és 8-án első alkalommal rendezi meg Kéménden a Szikince-Ghymes Fesztivált.

Párkány. A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás, a Ghymes együttes és az Eurohíd Alapítvány július 7-én és 8-án első alkalommal rendezi meg Kéménden a Szikince-Ghymes Fesztivált. A színházi előadást, komolyzenei koncertet, irodalmi matinét is felvonultató rendezvény ötletgazdája, Szarka Gyula, a Ghymes alapítója szerint egyre nagyobb az igény az olyan szabadtéri fesztiválokra, amelyek nem csak Magyarországon zajlanak, palettájukon pedig színházi produkciók, báb- és utcaszínházi előadások, gyermekprogramok is találhatók, tehát fiatal, kisgyermekes családok is több napig szórakozhatnak. Maga az ötlet a kapolcsi Művészetek Völgye mintáját követi, természetesen nem olyan méretben, de a párkányi régióban később több helyszínen is zajlana. „A cél az, hogy egyszerre mutassuk be a magyar kultúra, s a Kéménd, Zalaba, Kisgyarmat, Garampáld és Párkány által behatárolható terület jellegzetes értékeit” – mondta Himmler György, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás elnöke. Idén még Kéménden zajlik minden, a tervek szerint viszont a jövőben Kisgyarmat, Garampáld és Zalaba is helyszíne lesz akár egy „pajtaszínháznak”, koncertnek, hiszen a térség turisztikailag is vonzó, biciklitúrákra, természetlátogatásra is rendkívül alkalmas, bor- és szőlőkultúrája is nevezetes. Ocskay Gyula, az Ister-Granum Eurorégió szakelőadója szerint a fesztivál meghonosításával kulturálisan az említett Szikince menti falvak újjáéledésében is segíteni tudnak. Benefi László kéméndi polgármester tájékoztatása szerint a Szikince-Ghymes Fesztiválnak otthont adó Szerelem-sziget már a hatvanas években is pompás szórakozóhelynek számított, legendás koncertek, akkori magyarországi kultuszzenekarok fellépéseinek emlékét őrzi, s gyakori pihenőhelye volt a vízi sportok, a csónakázás kedvelőinek is. A mostani fesztiválra a nagyszínpadot és a nézőteret teszik rendbe, ugyanakkor a jövőben egy egész pihenőkomplexumot szeretnének létrehozni. A kétnapos fesztiválon többek közt fellép a L’art pour L’art Társulat, Gerendás Péter és együttese, a Győri Vonósnégyes Mozart-művekből ad ízelítőt, a Forrás Színház pedig Moliére klasszikusát, a Fösvényt viszi színre. Természetesen lesz Ghymes-koncert, itt lesz a Korzár, s ki ne felejtsük az irodalmi sátrat, ahol Kukorelly Endre, Németh Zoltán, Balogh József, Varga Csaba beszélgetnek majd, ezúttal a borról. A gyerekeket bábműsorokkal szórakoztatják, eljön Kóka Rozália mesemondó is. A helyszínen sátorozni lehet, a faluban vendégszobák is rendelkezésre állnak. Napijegy egy főre 200 korona, két napra 300 korona, gyerekeknek a belépés ingyenes. (buch)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?