Kultúra

Egy reneszánsz ember kedvenc témái

Umberto Eco könyveit olvasni olyan, mintha egyszerre fizettünk volna be egy intelligencianövelő és egy relaxációs tanfolyamra. Lenyűgözően széleskörű műveltsége lehetővé tette a szerző számára, hogy az igazán bonyolult problémákat is áttekinthetően, rendszerezetten közelítse meg, és egy olyan szitán szűrje át, amely a témát mindenki számára közérthetővé teszi.
Hegedűs Norbert

2020. március 18. 20:22

Egy reneszánsz ember kedvenc témái
- Képarchívum

Az Óriások vállán című posztumusz kötet tizenkét előadás szövegét tartalmazza, melyeket Eco 2001 és 2015 között olvasott fel a Milanesiana fesztiválon. Ez az olaszországi multidiszciplináris fesztivál azt a célt tűzte ki maga elé, hogy elősegítse a párbeszédet a különböző művészeti ágak (irodalom, film, zene, színház), valamint a bölcsészet- és társadalomtudományok között. A fesztivál 2008-tól kezdve mindig egy-egy téma köré szerveződött. Eco mindig tartotta magát ezekhez, sőt, olykor a sugalmazójuk is ő volt. El lehet képzelni, hogy egy hozzá hasonló „reneszánsz ember” mennyire élvezhetett egy ilyen eseményt.

Az előadások témáit Eco a saját kedvencei közül válogatta, így a szerző hűséges olvasói több-kevesebb sikerrel talán meg is tudnák őket tippelni. A kötet lényegében a roppant életmű egyfajta demonstrációjaként is értelmezhető: lám milyen szerteágazó témaköröknek lehet egy ember a szakértője.

A kötet címét adó esszé az egymást követő nemzedékek harcát és ennek irodalmi megjelenítését, kulturális reprezentációját vizsgálja az ókortól egészen napjainking. „Világéletemben izgatott a törpés-óriásos mese. A történelmi törpe-óriás polémia mindazonáltal annak az apák és fiúk közt ősidők óta folyó küzdelemnek az egyik fejezete csupán, amely – mint látni fogjuk – még ma is közelről érint bennünket” – írja Eco, majd sorra veszi az legendás apa-fiú harcokat, a maradiság-modernség kontextusában ábrázolva a kérdést. Darabokra szedi a Chartes-i Bernátnak tulajdonított aforizmát is („olyanok vagyunk, mint a törpék, akik óriások vállán állnak”), melyből az esszé a címét kölcsönözte. Honnan ered? Miért volt olyan népszerű a középkorban? Alázatos vagy gőgös aforizma volt eredetileg? Eco minden kérdésnek alaposan utánajár.

A további esszék a szépségről és a rútságról, az abszolútról és relatívról, a tűz szépségéről, a láthatatlanságról, paradoxonokról és aforizmákról, a hamisság kérdéséről, a művészi tökéletlenségről, titkokról és titkos társaságokról, összeesküvésekről, valamint a szentségképzetekről szólnak. Az első esszé kivételével mindegyiket bőséges képanyag illusztrálja, melyeket Eco maga válogatott és az előadások alatt kivetített.

Utaltam rá, hogy a könyv miért lehet érdekes Eco hűséges olvasói számára, de még véletlenül sem szeretnék eltántorítani senkit, aki ezzel a könyvvel kezdené a mester műveivel való ismerkedést. Az Óriások vállán remek belépő lehet Eco világába, mivel széleskörű áttekintést ad az egyes témákról, ha pedig el akarjuk mélyíteni az itt megszerzett tudást, továbbléphetünk a szerző egyéb műveire. Például a szépség és a rútság esztétikájával itt egy-egy fejezet foglalkozik, de tudjuk, hogy Eco mindkét témának egy-egy egész könyvet szentelt korábban. Ha az összeesküvések témája tetszett meg, belelapozhatunk A prágai temető című regénybe. A titkos társaságok érdekelnek? A Foucault-inga című regény pont ezek leleplezéséről szól.

A posztumusz esszékötet magán viseli mindazon jegyeket, melyeknek köszönhetően Umberto Eco korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb szabad bölcsésze és regényírója lett. Könnyed, szellemes, szórakoztató, ugyanakkor pontos és információgazdag is.  

Umberto Eco: Óriások vállán
Kossuth Kiadó, 2019
355 oldal

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.